Ukraina valtasi raja-aseman takaisin separatisteilta

Ukrainan presidentin mukaan hallituksen joukot ovat onnistuneet ottamaan takaisin haltuunsa yhden separatistien valtaamista raja-asemista Venäjän rajalla.

Hallitus käynnisti tänään uudelleen sotilasoperaationsa Itä-Ukrainan separatisteja vastaan. Presidentti Petro Poroshenko ilmoitti viime yönä, että Ukraina lopettaa tulitauon separatistien kanssa.

Venäjä on vaatinut Ukrainaa uusimaan tulitaukonsa.

Ukrainan hallituksella on koko ajan ollut kiistämätön oikeus palauttaa maahan järjestys, kommentoi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) Ukrainan tulitauon päättymistä aiemmin tänään kotisivuillaan.

Tuomiojan mukaan Ukrainan presidentillä on valtakirja esiintyä Donbassin alueen venäjäkielisen väestön nimissä, toisin kuin aseistetuilla separatisteilla.

Separatistit rikkoivat eilen päättynyttä tulitaukoa useita kertoja Itä-Ukrainassa. Tuomiojan mukaan sekavassa tilanteessa ja informaatiosodassa ei voida olla varmoja, etteivätkö hallituksen joukot voisi myös olla syyllisiä joihinkin välikohtauksiin.

Hän tuomitsee Venäjän suoran ja epäsuoran tuen aseistetuille separatisteille mutta muistuttaa, että Ukrainan vakaus on myös Venäjän intresseissä. Tuomioja myös kannattaa tulitauon uusimista Ukrainaan.

Länsi yrittää horjuttaa koko alueen vakautta Ukrainan kriisin myötä, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi päivällä.

Putinin mukaan Venäjä aikoo jatkaa etnisten venäläisten suojelemista ulkomailla poliittisin, taloudellisin ja humanitaarisin keinoin.

Putin pahoittelee, että Venäjä ja Euroopan maat eivät onnistuneet saamaan Ukrainan presidenttiä PetroPoroshenkoa valitsemaan rauhanomaista ratkaisua.

Venäjä vaatii Ukrainaa uusimaan tulitaukonsa Itä-Ukrainan separatistien kanssa.

Venäjän mukaan Ukrainan toimet protestien tukahduttamiseksi ovat rikollisia.

Diplomaattilähteet kertovat, että EU valmistelee uusia pakotteita Venäjää vastaan, mutta päätöstä niiden asettamisesta ei ole vielä tehty.

Unionimaiden suurlähettiläät neuvottelivat tänään pakotteista Brysselissä. Diplomaattilähteiden mukaan pakotteiden valmistelua tehostettiin.

Valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen mukaan Saksa ei epäröi asettaa talouspakotteita Venäjää vastaan, vaikka ne vahingoittaisivatkin Saksan taloutta.

Näin Ukrainan kriisi on edennyt