Ukrainan toiveet Nato-maiden aseista menossa karille

Ukrainan presidentin avustajan tieto siitä, että Yhdysvallat, Ranska, Italia, Puola ja Norja harkitsisivat aseiden toimittamista Ukrainaan, on pääosin kiistetty. Italia, Puola ja Norja ovat jo ennättäneet kumota tiedon.

Presidentti Petro Poroshenkon avustaja Juri Lytsenko kertoi aiemmin tänään Facebookissa, että viisikko olisi luvannut Nato-kokouksessa Walesissa aseita ja sotilasneuvonantajia Ukrainalle.

Nato on tehnyt päätöksen, jonka mukaan se ei lähetä aseita Ukrainaan. Sotilasliitto on kuitenkin antanut yksittäisille jäsenmaille luvan aseistaa maata niin halutessaan.

Poroshenko sanoi torstaina, että useat maat lupasivat Ukrainalle Nato-kokouksessa "täsmäaseita". Presidentti ei kuitenkaan tarkentanut, millaisia nämä aseet olisivat ja mitkä maat niitä toimittaisivat.

Itä-Ukrainan tulitauko repeili yöllä pahasti, mutta aseet vaikenivat jälleen päivän aikana. Raskaita aseita käytettiin yön hämärissä ainakin Donetskin ja Mariupolin lähistöllä. Pienempiä, lähinnä käsiaseiden laukaustenvaihdosta koostuvia yhteenottoja oli useissa kohdissa rintamalinjaa.

Mariupolin kaupungin viranomaisten mukaan yön tulituksessa kuoli ainakin yksi ihminen ja neljä haavoittui.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.