Ulkopolitiikan tutkija suurvaltatapaamisesta: "Kyllähän se mairittelee"

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää Helsingin valikoitumista Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamispaikaksi tunnustuksena Suomen aktiivisesta työstä kansainvälisten kokousten järjestäjänä.

Uutiskanava Fox kertoi, että Trump ja Putin tapaavat Helsingissä. Tapaamisajasta ei ole vielä tietoa.

– Kyllähän se mairittelee. Erityisesti tämä kertoo Suomen kyvystä järjestää kokouksia turvallisesti ja häiriöttömissä olosuhteissa, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan Suomi on molemmille presidenteille sopiva kokouspaikka. Suomi ei kuitenkaan Aaltolan mielestä edusta "puolueetonta maaperää" perinteisessä merkityksessä.

– Suomi on osoittanut kuuluvansa länteen ja olevansa osa Eurooppaa. Olemme myös solmineet sotilasyhteistyösopimuksen Yhdysvaltojen kanssa. Samalla olemme pitäneet toimivia suhteita myös Moskovaan.

– Tämä on myös osoitus, ettei Suomi ole ulkopoliittisesti poisrankattu järjestäjien joukosta. Varmasti paikkaa on harkittu pitkään.

Aaltola muistuttaa, että viime aikoinakin Suomi on ollut suurvaltasuhteiden solmukohta. Suomessa ovat vierailleet niin Kiinan kuin Venäjänkin presidentit.

"Liennytystä ja tunnustelua"

Aaltola uskoo, että kokouksessa on kyse ennen kaikkea tulehtuneiden suurvaltasuhteiden liennyttämisestä ja asenteiden tunnustelusta.

– Suhteet ovat niin huonossa jamassa, että tällainen koordinaatiokokous ja tietojen vaihto saattaa olla järkevää. Mitään isoja ratkaisuja tai sopimuspaketteja tuskin tehdään. Varmasti kartoitetaan hankalia kohtia suhteissa, muun muassa suhtautumisessa Syyriaan tai mitä seuraavaksi tapahtuu Ukrainassa.

Presidentit ovat Aaltolan mukaan asenteiltaan samantyyppisiä.

– Trump on tunnetusti dramaattinen ja teatraalinen. Hän tulee varmasti sanomaan isoja sanoja ja tviittaamaan isoja tviittejä. Putin on vähän samantapainen johtaja. Kumpikin presidentti on kansallismielisen ajattelun edustaja. Putin haastaa vallitsevaa eurooppalaista järjestystä, Trump puolestaan haastaa isoa joukkoa erilaisia asioita.

Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit tapasivat edellisen kerran Helsingissä vuonna 1997, jolloin Suomessa neuvottelivat Bill Clinton ja Boris Jeltsin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .