Unicef: Yksin liikkuvien pakolais- ja siirtolaislasten määrä ennätyslukemissa

Raportti kertoo, että kasvava määrä pakenevia lapsia joutuu turvautumaan vaarallisiin reitteihin, salakuljettajiin ja ihmiskauppiaisiin.

Yksin liikkuvien pakolais- ja siirtolaislasten määrä on ennätyslukemissa, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Unicefin raportin mukaan yksin liikkuvien lasten määrä on noussut lähes viisinkertaiseksi vuodesta 2010. Vuosien 2015–2016 aikana tilastoitiin yhteensä 300 000 yksin liikkuvaa lasta 80 eri maassa.

Raportti kertoo, että kasvava määrä pakenevia lapsia joutuu turvautumaan vaarallisiin reitteihin, salakuljettajiin ja ihmiskauppiaisiin. Järjestön mukaan maailmanlaajuisesti ihmiskaupan uhreista 28 prosenttia on lapsia.

Europol on arvioinut, että 20 prosentilla salakuljettajista on kytköksiä ihmiskauppaan. Järjestön mukaan yleisimmät hyväksikäytön muodot ihmiskaupassa ovat seksuaalinen hyväksikäyttö ja pakkotyö.

Järjestö on huolissaan lasten osuudesta ihmiskaupan uhrien luvuissa myös Euroopassa. Länsi- ja Etelä-Euroopassa sekä Keski- ja Kaakkois-Euroopassa neljännes tunnistetuista ihmiskaupan uhreista on lapsia.

– Yksikin ilman huoltajaa pakeneva lapsi on liikaa – ja nyt heidän määränsä on tyrmistyttävä. Me aikuiset olemme epäonnistuneet heidän suojelemisessaan, sanoo Unicefin varapääjohtaja Justin Forsythe.

Vuosina 2015–2016 eri puolilla maailmaa turvapaikkaa haki yhteensä 200 000 yksin tullutta lasta. Heistä 170 000 haki suojelua Euroopasta. Suomesta turvapaikkaa haki 3 335 yksin tullutta lasta vuosina 2015–2016.

G7-maat kokoontuvat huippukokoukseen Italiaan 26.–27. toukokuuta. Järjestö vetoaakin nyt hallituksia ottamaan käyttöön kuusikohtaisen toimintaohjelman pakolais- ja siirtolaislasten suojelemiseksi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.