Unkari vaatii YK:n ihmisoikeuskomissaarin eroa tämän kritisoitua maan pääministeriä

Unkari vaatii YK:n ihmisoikeuskomissaarin Zeid Ra'ad Al Husseinin eroa tämän kritisoitua Unkarin pääministeri Viktor Orbania.

YK:n ihmisoikeusneuvoston 37. kokous alkoi tänään Genevessä. Kokouksen avauspuheenvuorossaan Al Hussein varoitti ihmisoikeuksien murenemisesta eri puolilla maailmaa, mutta Orban oli ainoa valtionpäämies, jonka hän nimesi puheessa.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto kutsui ihmisoikeuskomissaarin kommentteja "hyvin sopimattomiksi" ja "mahdottomiksi hyväksyä".

– On selvää, että Al Husseinin on erottava. Hän ei ole kelvollinen virkaansa, Szijjarto sanoi.

Al Hussein on YK:n korkein ihmisoikeusvirkailija. Puheenvuorossaan hän sanoi, että sorto on jälleen muodikasta.

– Muukalaisvihamieliset ja rasistit Euroopassa sysäävät syrjään kaiken häveliäisyyden, kuten Unkarin Viktor Orban, joka aiemmin tässä kuussa sanoi, "ettemme halua meidän rotumme sekoittuvan muiden kanssa".

Al Hussein on jo aiemmin ilmoittanut, ettei hän aio hakea toista kautta sen jälkeen, kun hänen nykyinen kautensa päättyy myöhemmin tänä vuonna.

Szijjarto totesi, että Al Hussein oli "sanonut Unkarin olevan verrannollinen joidenkin viime vuosisadan pahimpien diktatuurien kanssa".

– On hyvin sopimatonta, että YK:n virkailijat syyttävät jäsenmaita ja demokraattisesti valittuja johtajia, hän sanoi ja jatkoi, että tapausta on yksinkertaisesti mahdoton hyväksyä.

Hän sanoi, ettei YK:lla ja muilla kansainvälisillä järjestöillä ole mitään asiaa sanoa Unkarille, keitä sen pitäisi päästää maahan tai ettei sen pitäisi kriminalisoida laitonta maahanmuuttoa.

– Rajaloukkauksia on pidettävä rikoksena ja niistä on rangaistava, Szijjarto sanoi.

Hän jatkoi, että "muuttoliike on vaarallista, mutta ei pysäyttämätöntä".

– Se on pysäytettävissä ja meidän on pysäytettävä se.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.