Unkarin Orban sai EU-kumppaneiltaan lisäaikaa

Jyrki Kataisen mukaan EPP kuitenkin vaatii, että Fidesz muuttaa lakeja korkeakouluista ja kansalaisjärjestöistä.

Unkarin valtapuolue Fidesz saa jatkaa Euroopan kansanpuolueessa (EPP), johon myös kokoomus kuuluu.

EPP:n johtoon kuuluvan Jyrki Kataisen mukaan EPP kuitenkin vaatii, että Fidesz muuttaa lakeja korkeakouluista ja kansalaisjärjestöistä. Puolueen puheenjohtajisto käsitteli Fideszin tilannetta lauantaina.

Unkarin valtapuoluetta on arvosteltu voimakkaasti lakiesityksestä, joka johtaisi tunnetun yliopiston sulkemiseen. Unkarissa on myös tekeillä lakiesitys, joka velvoittaisi kansalaisjärjestöt rekisteröitymään, jos ne saavat riittävästi ulkomaista tukea.

– EPP ei hyväksy Unkarin hallituksen viimeaikaisia toimia koskien yliopistolakia. Meillä on myös erittäin suuria epäilyjä koskien kansalaisjärjestöjä koskevaa lainsäädäntöä, Katainen kertoi.

EU-komissio otti aiemmin tällä viikolla ensimmäisen askeleen, jolla se aloittaa rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan koskien lakia korkeakouluista. EU odottaa nyt Unkarilta vastausta.

Kataisen mukaan kokouksessa kuultavana ollut pääministeri Viktor Orban lupasi vastata komissiolle ja sanoi Unkarin haluavan pysyä Euroopan unionissa.

– Hän on hyvä retorikko. Hän pystyy selittämään kaikki asiat omalta kannaltaan, mutta kyllä hän myös tuntui ottavan vastaan palautteen.

Harhaanjohtavia ja valheellisia väitteitä

 Komissio ja EPP ovat seuranneet huolestuneina myös hallituksen kansalaisille lähettämää Stop Brussels -kyselyä, jossa kysytään, miten kansalaiset haluaisivat muuttaa EU-politiikkaa. EU yrittää korjata virheellisiä ja harhaanjohtavia väittämiä, joita kampanjassa käytetään.

– Kansalaiskonsultaatiossa ei ole sinänsä mitään väärää. Se tapa, jolla kysymykset on kansalaisille esitetty, on lievästi sanottuna harhaanjohtava. Esitetään väitteitä, jotka eivät ole tosia tai antavat erittäin harhaanjohtavan kuvan, Katainen kuvaa.

Poliittista arvostelua on herättänyt myös se, että Unkari on kieltäytynyt ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita EU:n sisäisin siirroin. Myös maan päätöstä sulkea turvapaikanhakijat rajalla sijaitsevalle konttileirille on arvosteltu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.