Unkarin pääministerin Orbanin puolue selvään voittoon parlamenttivaaleissa

Jobbik-puolueen johtaja ilmoitti pitävänsä lupauksensa ja eroavansa.

nkarin pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue on voittanut maan parlamenttivaalit. Fidesz oli saanut 48,81 prosenttia äänistä, kun niistä oli laskettu lähes 98 prosenttia. Kansallisen vaalikomitean mukaan äänestysprosentti kohosi yli 69 prosenttiin, mikä on noin seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2014 vaaleissa.

Orban juhli voittoa jo puolenyön tienoilla paikallista aikaa pitämässään puheessaan.

– Pystymme jatkossa puolustamaan kotimaatamme, pääministeri sanoi puolueensa päämajalla.

Lisäksi hän kiitti puheessaan kaikkia, jotka olivat rukoilleet hänen ja Fideszin puolesta.

Äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen johtaja Gabor Vona on puolestaan ilmoittanut eroavansa, Guardian kertoi. Vona oli luvannut astua syrjään, jos puolue häviää vaalit.

Useat eurooppalaiset äärioikeiston edustajat ovat jo onnitelleet Orbania. Onnittelunsa ovat esittäneet muun muassa Hollannin vapauspuolueen johtaja Geert Wilders, Ranskan äärioikeistolaisen Kansallinen rintama (FN) -puolueen johtaja Marine Le Pen ja Saksan Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen varapuheenjohtaja Beatrix von Storch.

Orban hoitanut pääministerin pestiä vuodesta 2010

EU:hun kriittisesti suhtautuva ja maahanmuuttoa sekä islamia kiihkeästi vastustava Orban on ollut pääministerinä yhtäjaksoisesti vuodesta 2010.

Orban on ollut napit vastakkain EU:n kanssa muun muassa maahanmuuttokantojensa takia. Alkuvuonna hän varoitti maan tilaa käsittelevässä puheessaan unkarilaisia Euroopasta, jonka muslimit ovat valloittaneet.

– Euroopan ylle kerääntyy synkkiä pilviä maahanmuuton takia. Valtiot lakkaavat olemasta, länsi luhistuu eikä Eurooppa edes ymmärrä, että se on valloitettu, Orban sanoi tuolloin.

Orbanin Unkari kuuluu samaan Brysselin valtaa vastustavaan rintamaan Puolan ja Tshekin kanssa.

Korjattu aiempaa uutista: Äänestysprosentti parlamenttivaaleissa kohosi yli 69 prosenttiin, mikä on noin seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2014 vaaleissa. Kerroimme aiemmin virheellisesti, että äänestysprosentti olisi kohonnut seitsemällä prosentilla.

Korjattu: Äänestysprosentti parlamenttivaaleissa kohosi yli 69 prosenttiin, mikä on noin seitsemän prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2014 vaaleissa.Kerroimme aiemmin virheellisesti, että äänestysprosentti olisi kohonnut seitsemällä prosentilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.