Unkarissa alkoi oikeudenkäynti Itävallan pakolaiskuolemista – neljä syytteessä yli 70:n murhaamisesta

Syyttäjän mukaan syytetyt kuuluivat rikollisjengiin, joka salakuljetti yli 1 200 ihmistä Eurooppaan.

Unkarissa on alkanut oikeudenkäynti tapauksesta, jossa 71 pakolaista löytyi kuolleena hylätystä kuorma-autosta Itävallassa.

Syytettyjä on yhteensä yksitoista, suurin osa bulgarialaisia. Kaikkia heistä syytetään kidutuksesta ja ihmissalakuljetuksesta. Lisäksi kolmea bulgarialaista ja yhtä afganistanilaista miestä syytetään murhasta.

Yhteensä 71 pakolaista, heidän joukossaan tyttövauva ja kolme lasta, löytyi kuolleena moottoritien huoltoalueelle pysäköidystä kylmäkuljetusautosta Itävallasta elokuussa 2015.

Syyriasta, Irakista ja Afganistanista lähtöisin olleet uhrit tukehtuivat kuoliaaksi. Tutkijoiden mukaan he olivat olleet kuolleena jo kaksi päivää, kun auto löydettiin. Oikeutta käydään Unkarissa, koska uhrien uskotaan kuolleen siellä.

Syyttäjät: Jengi jatkoi kylmäautojen käyttöä

Syyttäjien mukaan syytetyt kuuluivat rikollisjengiin, joka salakuljetti yli 1 200 ihmistä Eurooppaan pakolaiskriisin ollessa pahimmillaan. Afganistanilaisen 30-vuotiaan miehen uskotaan olleen jengin johtaja.

Liki 60 000-sivuisen esitutkinta-aineiston mukaan salakuljettajat eivät piitanneet pakolaisten ahdingosta. Saksalaismedian käsiinsä saaman aineiston mukaan 26-vuotias bulgarialainen kuski soitti afganistanilaismiehelle ja kertoi, että pakolaiset huutavat autossa. Afganistanilainen mies käski kuskia jatkamaan ajamista.

– Jos he kuolevat -- jätä ruumiit metsään Saksassa, mies sanoi.

Saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehti on kertonut, että Unkarin poliisi kuunteli miesten puhelimia osana salakuljetusringin tutkintaa. Unkarin poliisin mukaan puheluja nauhoitettiin, mutta ei kuunneltu reaaliajassa, joten tragediaa ei pystytty estämään.

Syyttäjien mukaan jengi lastasi liki 70 pakolaista toiseen kylmäkuljetusautoon vain päivä sen jälkeen kun Saksan poliisi oli löytänyt ruumiit.

– Sillä kertaa pakolaiset saivat potkimalla oven auki, joten kukaan ei kuollut, syyttäjät sanoivat.

Oikeuden odotetaan antavan tuomionsa vuoden loppuun mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.