Uuden-Seelannin joukot ovat saaneet noudettua kuusi ruumista purkautumisherkältä tulivuorelta

Uuden-Seelannin erikoisjoukot ovat saaneet kuljetettua kuusi ruumista pois White Island -saaren tulivuorelta, kertoo poliisi.

Joukot lähetettiin hakemaan kahdeksaa saarelle jäänyttä ruumista. Vielä ei ole varmaa, palaavatko pelastajat saarelle noutamaan vielä kahta ruumista.

Operaatio käynnistettiin siitä huolimatta, että tulivuoren arvellaan purkautuvan lähipäivinä uudelleen.

White Island -saarella oli purkauksen sattuessa maanantaina yhteensä 47 ihmistä, joista ainakin kuudentoista uskotaan kuolleen. Saarella olleiden joukossa oli sekä turisteja että oppaita.

Lisäksi lähes kolmekymmentä on sairaalahoidossa. Osa eloonjääneistä on kriittisessä tilassa, ja joidenkin vammat ovat niin vakavia, että uusiseelantilaiset lääkärit ovat arvioineet, että maahan pitäisi tuoda jopa 120 neliömetriä ihoa siirteitä varten.

Saarella olleet olivat Uudesta-Seelannista, Australiasta, Yhdysvalloista, Britanniasta, Kiinasta, Saksasta ja Malesiasta.

Arvaamaton ja haastava ympäristö

Poliisin edustajan Mike Bushin mukaan kahden noutamattoman ruumiin paikantaminen on käynnissä. Sukeltajat ovat myös tehneet etsintöjä läheisillä merialueilla sen jälkeen, kun tiistaina nähtiin ruumiin kelluvan meressä.

Helikopterit etsivät myös Pohjoissaaren koillisosassa sijaitsevan Bay of Plentyn alueella, eikä Bushin mukaan paluuta saarelle ole suljettu pois, kunhan olosuhteet muuttuvat turvallisemmiksi.

Saarelle lähetetyt joukot olivat räjähteitä hävittävän erikoisyksikön jäseniä, jotka lähtivät saarelle aamun koittaessa. Poliisin edustajan Mike Bushin mukaan ryhmä joutui tekemään töitä arvaamattomassa ja haastavassa ympäristössä.

Tällä erää saarelta haettujen ruumiiden sijainti saatiin selville lennokkien avulla. Kuusihenkinen ryhmä lähti hakemaan ruumiita tämän jälkeen hengitysapuvälineisiin ja täysiin suojapukuihin sonnustautuneena. Suojavarustus vaikeutti heidän liikkumistaan.

Mikäli saarella olisi tapahtunut uusi purkaus pelastajien ollessa siellä, olisi heidän henkeään uhannut magma, superkuumentunut höyry, tuhka sekä tulivuoren kraaterista äänen nopeuden ylittävällä vauhdilla tykinkuulan lailla lentävät kivet. Näistä vaaroista varoitteli pelastusoperaatiota edeltävänä päivänä vulkanologi Nico Fournier.

Tulivuori on maan aktiivisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustusta koronavirusalueelle Kiinassa – koronavirus pelottaa ympäri maailmaa

Afganistanissa on tapahtunut lentokoneturma – ei tietoa uhreista

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkuu, vaatimukset todistajien kuulemista saivat lisäpontta

Yön uutiskooste: Paperiliiton lakko alkoi tänään, kaikkien aikojen parhaisiin koripalloilijoihin kuuluvan Kobe Bryantin, 41, kuolemasta virallinen vahvistus

Irakissa ammuttiin kolme rakettia Yhdysvaltain suurlähetystöön – ainakin yksi ihminen haavoittui

Italiassa Lega ei onnistunut kaappaamaan voittoa pohjoisen aluevaaleissa – äärioikeistoa vastustavaa "sardiiniliikettä" veikataan yhdeksi syyksi äänestysintoon

Kiina lykkää uudenvuodenjuhlaansa koronaviruksen pelossa – virus säikytti Tokion pörssin ja öljyn hinnan laskuun, Mongolia sulkee maarajaansa Kiinan kanssa

Auschwitzin vapauttamisesta 75 vuotta – myös presidentti Niinistö osallistuu muistotilaisuuteen

Keskitysleiriltä selvinnyt: On vaikea uskoa, että sivistyneet ihmiset voivat surmata viattomia – ja siksi emme saa koskaan unohtaa

Suomalaisasiantuntija pitää koronaviruksen tarttumista itämisaikana epätodennäköisenä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.