Uusi-Seelanti kieltää rynnäkkökiväärit ja puoliautomaattiset aseet – tuhannet marssivat moskeijaiskujen uhrien muistoksi

Uusi-Seelanti kieltää rynnäkkökiväärit ja sotilastyyliset puoliautomaattiaseet, kertoi maan pääministeri Jacinda Ardern tiedotustilaisuudessa maan pääkaupungissa Wellingtonissa.

Lisäksi maassa kielletään korkean kapasiteetin ammuslippaat ja bump-stockien kaltaiset lisävarusteet. Niin kutsutuilla bump-stockeilla lisätään kiväärin tulitusnopeutta.

Ardernin mukaan tiivistetysti voi sanoa, että Uudessa-Seelannissa kielletään kaikki puoliautomaattiset aseet, joita käytettiin perjantain terrori-iskussa.

Pääministerin kabinetti teki maanantaina periaatepäätöksen aselakien muuttamisesta.

Ardern sanoi uskovansa vahvasti, että suuri enemmistö laillisesti aseen omistavista uusiseelantilaisista ymmärtää muutokset. Pääministeri lisäksi kannusti kaikkia aseistaan eroon haluavia aloittamaan aseidensa luovuttamisen heti.

Viime viikon perjantaina 28-vuotias australialaismies hyökkäsi kahteen moskeijaan Uuden-Seelannin Christchurchissa ja tappoi 50 ihmistä.

Poliisi ilmoitti torstaina, että kaikki kuolonuhrit on tunnistettu ja heidät voidaan haudata. Kuolemansyyntutkinnat ovat aiheuttaneet turhautumista Christchurchin muslimiyhteisössä. Ruumiiden palauttaminen omaisille on kestänyt. Islamin perinteiden mukaan kuollut muslimi tulisi haudata nopeasti kuoleman jälkeen.

Yli 10  000 ihmistä on marssinut Uuden-Seelannin Dunedinin kaupungin läpi moskeijaiskuissa surmansa saaneiden muistoksi. Marssi järjestettiin kaupungissa, jossa iskusta epäilty australialaismies viime vuodet asui.

Kaupungin rugbykentälle kokoontui kaikkiaan 15  000 ihmistä. Väkijoukolle puhuneen kaupunginjohtajan mukaan nyt on selvitettävä, mitä muutoksia tarvitaan, jotta vastaavaa ei tapahtuisi enää koskaan.

Epäilty terroristi esitti ampumisen suorassa verkkolähetyksessä

28-vuotias epäilty ampuja kuvasi ampumisista videon. Epäilty ampuja otettiin pian ampumisen jälkeen kiinni, ja hän on siitä lähtien ollut telkien takana. Lisäksi tiistaina poliisi pidätti 44-vuotiaan miehen moskeijaiskujen videon levittämisestä. Miestä syytetään häiritsevän materiaalin levittämisestä. Vastaavat syytteet on aiemmin luettu myös 18-vuotiaalle miehelle.

Moskeijaiskujen esittäminen suorassa verkkolähetyksessä on asettanut myös teknologiayhtiöt kriittiseen tarkasteluun. Video lähetettiin ensiksi Facebookissa ja myöhemmin sitä jaettiin muun muassa Youtubessa ja Twitterissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.