Uusi itsehallintoalue testaa Filippiinien muslimien rauhantahdon

Bangsamoron autonomisesta alueesta ei ole Suomessa paljon kuultu.

Kysymys on Filippiinien muslimien itsehallintoalueesta, jonka uudet laajennetut valtaoikeudet vahvistettiin tammikuun lopulla.

Vahvistus nojasi 21. tammikuuta järjestettyyn kansanäänestykseen, jossa lähes kolme neljäsosaa alueen asukkaista ilmoitti kannattavansa itsehallinnon uudistamista vuoden 2014 rauhansopimuksen ehtojen mukaisesti.

Rauhansopimuksen mukaan Filippiinien eteläosaa jo vuosikymmenien ajan terrorisoinut sissijärjestö MILF riisuu noin 30 000 taistelijaansa aseista sitä vastaan, että Filippiinien hallitus suo muslimialueelle uuden todellisen itsehallinnon.

Keskiviikkona järjestettiin toinen kansanäänestys, jossa ympäröivät Lanao del Norten ja Pohjois-Cotabaton maakunnat saivat päättää siitä, liittyvätkö myös ne muslimien uuteen itsehallintoalueeseen.

Ainakin Pohjois-Cotabaton liittymistä pidettiin varmana.

Filippiinien sadasta miljoonasta asukkaasta noin kuusi prosenttia on muslimeja. Vähemmistö sai oman itsehallintoalueen maan eteläosiin jo vuonna 1989, mutta sen johtoa pidettiin Filippiinien keskushallinnon sätkynukkena.

Myös uuden muslimihallinnon jäsenet nimittää Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte, mutta vain kolmeksi ensimmäiseksi vuodeksi.

Vuonna 2022 alueella on määrä järjestää vaalit ja silloin kansa pääsee oikeasti päättämään, mihin suuntaan itsehallintoaluetta aletaan viedä. Filippiinien keskushallinto on luvannut alueelle viiden miljardin peson eli 83 miljoonan euron vuosittaisen budjettituen.

Sissijärjestö MILF eli Moron islamistinen vapautusrintama on sitoutunut uuden itsehallinnon luomiseen. Se valmistautuu jo täysillä vaaleihin perustamansa Bangsamoron yhdistyneen oikeuspuolueen siipien suojassa.

Avainkysymys kuitenkin on, miten asiat nähdään ruohonjuuritasolla. Uuteen itsehallintoalueeseen kuuluvalla Jolon saarella oli verinen kirkkoisku vain puolitoista viikkoa sitten. Kirkkoiskussa kuoli 21 ja sitä seuranneessa moskeijaiskussa kaksi ihmistä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .