Uusi lykkäys ja kansanäänestys? Joulukuun vaalit eivät ehkä ratkaise brexit-umpikujaa

Valmistautuminen Britannian historiallisiin joulukuun vaaleihin alkaa huomenna minuuttia yli puolenyön paikallista aikaa nykyisen parlamentin lopettaessa työnsä. Kuin sattumalta samalla vietetään Guy Fawkesin yötä. Ilotulituksilla muistetaan katolilaista Fawkesia, jonka ruutisalaliitto yritti räjäyttää kuninkaan ja parlamentin ilmaan vuonna 1605.

Tilanne 414 vuotta myöhemmin ei ole yhtä räjähdysherkkä, mutta jännitteitä riittää. 12. joulukuuta pidettävistä ennenaikaista vaaleista haetaan ratkaisua Britannian kohtalonkysymykseen umpisolmussa olevasta EU-erosta. Odotettua vastausta ei ehkä saada, vaan edessä voi olla uusi brexit-kansanäänestys.

Tilanne vaikuttaisi selkeimmältä, jos pääministeri Boris Johnsonin konservatiivien kesällä alkanut kannatuksen nousu ei petä. Johnson on voittaessaan luvannut irrottaa Britannian EU:sta jo vuoden loppuun mennessä, ennen takarajaa 31. tammikuuta.

Mielipidekyselyissä noin 40 prosentin kannatuksella ykkössijaa pitävät konservatiivit ovat ainoa puolue, jonka ulottuvilla enemmistö näyttäisi olevan. Brittiäänestäjät ovat kuitenkin aiempaa herkempiä vaihtamaan puoluetta, ja kampanjointi voi vaikuttaa paljon. Lisäksi mielipidetiedustelut ovat ennustaneen väärin aiemmissa äänestyksissä.

Konservatiiveille ei ole tarjolla yhtään hallituskumppania, mutta helpolta ei näytä oppositionkaan puolella. Suosiomittauksissa kakkosena oleva työväenpuolue haluaa ensi vaiheessa neuvotella uuden EU-erosopimuksen, kolmantena olevat liberaalidemokraatit taas perua koko EU-eron.

–  Ääni työväenpuolueelle on ääni brexitille, liberaalidemokraattien johtaja Jo Swinson sanoi avatessaan vaalikampanjaa tiistaina.

Suosio ei välttämättä näy parlamentissa

Yhteistä maaperää oppositio voisi löytää uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämisestä. Asiantuntijan mukaan sellainen on väistämättä edessä, jos vaaleissa syntyy päätöksentekoon kykenemätön parlamentti, "hung parliament".

–  Jos vaalit eivät ratkaise (brexit-umpikujaa), toinen kansanäänestys on viimeinen mahdollisuus, CPS-ajatushautomon johtaja Robert Colvile sanoo CNBC-uutisille.

Uusi kansanäänestys edellyttäisi todennäköisesti jo neljättä lykkäystä brexitiin.

Britannian parlamenttivaaleissa valituksi tulee jokaisesta 650 vaalipiiristä vain eniten ääniä saanut ehdokas. Järjestelmä vaikeuttaa tuloksen ennustamista, koska kannatusprosentit eivät suoraan vertaudu edustajanpaikkoihin. Kovaa EU-eroa kannattava Brexit-puolue esimerkiksi aikoo asettaa ehdokkaita ympäri maata mutta saattaa jäädä noin 10 prosentin kannatuksesta huolimatta ilman yhtään edustajanpaikkaa.

Enemmistövaalitavan lisäksi Britannian parlamenttivaaleissa on muitakin suomalaisittain erikoisia piirteitä. Ehdokkaaksi eivät esimerkiksi saa asettua virkamiehet, sotilaat, poliisit tai tuomarit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.