Uusi tutkimus ravistelee brittien luokka-ajattelua

Brittien perinteistä luokka-ajattelua on viime päivinä ravisteltu. Tuoreen tutkimuksen mukaan Britanniassa on peräti seitsemän eri yhteiskuntaluokkaa.

Uusi jako hämmentää brittejä, jotka ovat tottuneet jaottelemaan ihmiset kolmeen kategoriaan: työväenluokkaan, keskiluokkaan ja yläluokkaan.

Nottinghamshiressä asuvan Sarah Skeltonin, 36, mielestä luokan tunnistaa esimerkiksi sisustuksesta ja tavasta viettää vapaa-aikaa.

- Jos sinulla on iso televisio ja pidät sitä makuuhuoneessa, kuulut työväenluokkaan.

Tutkimuksen mukaan Skelton kuuluu perinteiseen keskiluokkaan. Tutkimusryhmää johtaneen professorin mukaan perinteisiin luokkiin kuuluu nykyisin vain alle 40 prosenttia briteistä.

- Keskiluokan ja työväenluokan välinen alue on paljon sekavampi kuin yleensä ajatellaan. Toisaalta kuilu ääripäiden eli eliitin ja alimman luokan välillä on luultua suurempi, sanoo Fiona Devine Manchesterin yliopistosta.

Tutkijat mittasivat luokkaa taloudellisten tekijöiden lisäksi sosiaalisten kontaktien ja kiinnostuksen kohteiden avulla. Maan suurimpaan tutkimukseen luokkajaosta osallistui 160 000 brittiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.