Uutisanalyysi: Rukousaamiaisella puhui erilainen Trump

Tavallista hillitympi presidentti kertoi uskostaan ja kannusti suvaitsevaisuuteen, kirjoittaa STT:n Yhdysvaltojen-avustaja Maria Annala.

Korskeasta tyylistään tunnettu Yhdysvaltain presidentti Donald Trump omaksui uudenlaisen roolin puhuessaan torstaina Kansallisella rukousaamiaisella.

Hän puhui hillityllä, rauhallisella äänellä ja kuulosti enemmän tyypilliseltä amerikkalaiselta presidentiltä kuin kenties koskaan aiemmin. Puhe oli lyhyttä humoristista alkuosiota lukuun ottamatta vakava – mutta ei silti synkkä.

Trumpin vastustajat ovat kritisoineet hänen lietsovan suvaitsemattomuutta, mutta uskonnollisten poliitikoiden vuotuisessa sidosryhmätapaamisessa presidentin viesti oli toinen.

– Amerikan tulee pysyä ikuisesti suvaitsevaisena yhteiskuntana, jossa kaikkia uskontoja kunnioitetaan ja jossa kaikki kansalaiset voivat tuntea olonsa turvallisiksi, hän sanoi.

Vaalikampanjansa aikana Trump ehdotti kaikille muslimeille maahantulokieltoa Yhdysvaltoihin. Rukousaamiaisen puheessaan hän kuitenkin painotti moneen otteeseen uskonnonvapauden tärkeyttä.

– Meistä tulee maa, jossa kaikki kansalaiset voivat harjoittaa uskoaan pelkäämättä vihamielisyyttä tai väkivaltaa.

Uskonto tärkeää äänestäjille

Uutta oli myös se, että presidentti kertoi puheessaan omasta suhteestaan uskonasioihin.

Vaikka Trump pyrki vaalikampanjallaan vetoamaan kristittyihin äänestäjiin, hän ei kampanjoidessaan puhunut oikeastaan lainkaan henkilökohtaisesta maailmankatsomuksestaan. Se on Yhdysvalloissa poikkeuksellista.

Amerikkalaisäänestäjät haluavat uskonnollisen valtionpäämiehen. Pew-tutkimuslaitoksen kyselyssä vuonna 2012 kaksi kolmasosaa äänestäjistä piti tärkeänä, että presidentillä on voimakas uskonnollinen vakaumus. Republikaanien äänestäjistä tätä mieltä oli jopa 80 prosenttia.

Viime vuoden vaaleissa yli puolet kaikista äänestäjistä ja kaksi kolmasosaa republikaaneista piti tärkeänä, että presidentillä olisi sama uskonnollinen vakaumus kuin heillä itsellään.

Uskosta puhuminen onkin kiinteä osa amerikkalaista poliittista kulttuuria, ja monet amerikkalaispoliitikot korostavat poliittisissa puheissaan henkilökohtaista uskonnollista vakaumustaan.

Esivaaleissa Trumpin kanssa presidenttiehdokkuudesta kamppaillut Ted Cruz esimerkiksi rukoili kampanjoidessaan usein julkisesti ja viittasi muutenkin vakaumukseensa joka käänteessä.

Trump kuitenkin pitää uskonasioita yksityisasioina.

”Usko elää sydämessäni”

Presidentin harvat yritykset puhua uskonnosta julkisesti eivät ole menneet erityisen hyvin. Hänelle läheinen julkkispastori Paula White sanoi syksyllä CNN:n haastattelussa, että vaikuttaisi lavastetulta, jos Trump yhtäkkiä alkaisi puhua Jumalasta.

– Donald ei ole koskaan tuonut uskoaan esiin julkisesti, ja kun hän on yrittänyt, se on hyödytöntä, pastori kuvaili.

– Se ei kuulu hänen kielenkäyttöönsä, mutta se ei tarkoita, etteikö usko olisi hänen sydämessään.

Rukousaamiaisella nähtiin kuitenkin avoimen uskonnollinen Trump.

– Minulla oli siunaus kasvaa uskonnollisessa kodissa, hän sanoi puheessaan.

– Vannoin virkavalani käsi samalla Raamatulla, josta äitini opetti meitä kun olimme pieniä. Se usko elää sydämessäni jok'ikisenä päivänä.

Uudenlainen julkinen esiintyminen näyttäisi antavan viitteitä siitä, että Trump kykenee omaksumaan monenlaisia erilaisia rooleja sen mukaan, mikä kuhunkin tilanteeseen hänen arvionsa mukaan sopii.

Kirjoittaja on STT:n Yhdysvaltojen-avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kristillisdemokraattien Laukkanen: Trump puhui rukousaamiaisella äitinsä uskosta, mutta ei omastaan

Trump puolusti uskonnonvapautta rukousaamiaisella