Vähäsanaiset puoluejohtajat tapasivat puhemiehen Ruotsissa – Löfven ja Kristersson totesivat keskustelujen hallitusratkaisun löytymiseksi yhä jatkuvan

Ruotsin sosiaalidemokraattien johtaja Stefan Löfven ja maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson ovat raportoineet valtiopäivien puhemiehelle keskusteluista hallituksen muodostamiseksi. Puhemies Andreas Norlén ei kertonut tapaamisista mitään, ja myös puoluejohtajat olivat kommenteissaan hyvin niukkasanaisia.

–  Keskustelut jatkuvat yhä. Emme voi tehdä muuta kuin yrittää varmistaa, että Ruotsi saa mahdollisimman pian toimintakykyisen hallituksen, Löfven kommentoi tapaamisen jälkeen.

Kristersson puolestaan kertoi allianssin neljän porvaripuolueen käyneen keskusteluja joulunpyhinä ja yhteydenpidon jatkuvan yhä.

–  Olen edelleen käytettävissä, jos minulle löytyy tukea pääministeriksi, Kristersson sanoi.

Kumpikaan puoluejohtajista ei halunnut arvioida omia mahdollisuuksiaan nousta uuden hallituksen johtoon.

Puhemies Norlén on aiemmin kertonut nimittävänsä ehdokkaan uudeksi pääministeriksi ensi maanantaina. Valtiopäivät äänestää ehdokkaan hyväksynnästä keskiviikkona. Sitä ennen viikonvaihteessa ovat koolla keskustapuolueen ja liberaalien päättävät puolue-elimet, jotka saattavat linjata puolueiden käyttäytymistä seuraavan viikon äänestyksessä.

Pääministeristä voidaan äänestää vielä kaksi kertaa ennen kuin edessä ovat uudet valtiopäivävaalit. Mahdollinen neljäs äänestys on määrä pitää 23. tammikuuta. Jos pääministeriehdokas ei tuolloinkaan tule valituksi, joudutaan vaalit järjestämään kolmen kuukauden kuluessa.

Puhemies Norlénin oli määrä saada tänään myös vaaliviranomaisen selvitys edellytyksistä mahdollisten uusien vaalien järjestämiselle.

Ruotsissa on turhaan yritetty muodostaa hallitusta syyskuussa pidetyistä vaaleista lähtien. Mielipidekyselyiden perusteella uudet vaalit eivät kuitenkaan toisi ratkaisua valtiopäivillä vallitsevaan pattitilanteeseen.

Vaaliviranomaisen suosittaa: Mahdolliset uudet vaalit 7. huhtikuuta

Ruotsin vaaliviranomaisen mukaan paras päivä mahdollisten uusien vaalin pitämiselle olisi 7. huhtikuuta. Ajankohdan sanelee muun muassa se, että ennakkoäänestys EU-vaaleissa alkaa jo 11. huhtikuuta. Samanaikaiseen äänestykseen sisältyisi viranomaisen mukaan paljon riskejä, mutta aiemminkaan uusia vaaleja ei ehditä järjestää.

Uudet vaalit on pidettävä, jos valtiopäivät epäonnistuu neljännen kerran pääministerin valinnassa. Neljäs äänestys on määrä järjestää 23. tammikuuta.