Väistyvä kansliapäällikkö Trumpin muurista: Rehellisesti sanottuna, se ei ole muuri

Yhdysvalloissa Valkoisen talon jättävän kansliapäällikön John Kellyn mukaan Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle ei suunnitella kiinteää muuria. Rajamuurin rakentaminen oli yksi presidentti Donald Trumpin keskeisistä kampanjalupauksista.

–  Rehellisesti sanottuna, se ei ole muuri, Kelly sanoi Los Angeles Timesin haastattelussa.

Kellyn mukaan suunnitelmat vankasta muurista hylättiin Trumpin hallinnon alkuaikoina. Hän sanoo, että presidentti käyttää yhä muuri-sanaa mutta puhuu usein suoremmin esteestä tai aidasta.

–  Nyt hän on kallistunut teräksisen säleikön suuntaan.

Presidentin vaatimukset rajamuurista ovat johtaneet Yhdysvaltain hallinnon osittaiseen sulkemiseen. Trump ei suostunut hyväksymään budjettia, sillä siinä ei ollut rahaa muuriin.

–  Joko rakennamme muurin tai suljemme rajan, Trump tviittasi viimeksi perjantaina.

Kelly toimi alkuvuonna 2017 Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministerinä. Hän kertoo kysyneensä tuolloin neuvoja tahoilta, "jotka tosiasiassa turvaavat rajaa" eli tulli- ja rajaturvallisuusviranomaisilta.

–  He sanoivat, että tiettyihin osiin (rajaa) tarvitaan fyysinen este. Sen lisäksi tarvitaan teknologiaa ja lisää väkeä, Kelly sanoi lehdelle.

Myötätuntoa maahanpyrkijöitä kohtaan

Presidentti Trump ilmoitti Kellyn siirtymisestä sivuun joulukuun alussa. Hänet korvaa vuodenvaihteen jälkeen virkaa tekevä kansliapäällikkö Mick Mulvaney.

Kelly on eläkkeellä oleva merijalkaväen kenraali. Presidentin ja Kellyn huonoista väleistä huhuttiin jo jonkin aikaa ennen Kellyn syrjäyttämistä. Joidenkin tietojen mukaan kaksikko ei ollut enää puheväleissä.

Väistyvä kansliapäällikkö kertoi Los Angeles Timesin haastattelussa tuntevansa myötätuntoa maahanpyrkijöitä kohtaan. Hänen mukaansa he eivät ole pääsääntöisesti pahoja ihmisiä.

Presidentti Trump on puhunut siirtolaisten "maahantunkeutumisesta" ja valittanut, että heidän joukossaan on "paljon jengien jäseniä ja joitakin hyvin pahoja ihmisiä".

Keski-Amerikasta Yhdysvaltoihin yrittävät siirtolaiset ovat itse kertoneet pakenevansa köyhyyttä ja jengiväkivaltaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.