Välimeren kuoleman reitti yritetään katkaista – katso graafista, mistä Eurooppaan pyrkijät tulevat

Keskustelu EU:n tulevaisuudesta hyökyy Maltan kokouksen yli.

Tuhannet turvapaikanhakijat hukkuivat viime vuonna Välimereen, EU-maiden silmien alla. Etelä-Euroopassa, jossa kevät on jo pitkällä, varaudutaan jälleen merireitin vilkastumiseen ja uusiin pelastusoperaatioihin.

EU-maiden johtajat sopivat perjantaina Maltalla uusista keinoista, joilla keskinen Välimeri yritetään rauhoittaa. Huomio kohdistuu ennen kaikkea Libyaan, jonka kautta kulkee valtaosa maahantulijoista.

EU-johtajilta odotetaan perjantaina konkreettista listaa toimista, joilla Libyaa tuetaan ja salakuljettajien toimintaa estetään. Keskisen Välimeren rauhoittamiseen ohjataan 200 miljoonaa euroa. Summa on pieni, mutta ehkä juuri sellainen, josta jäsenmaiden on mahdollista päästä sopuun.

Kokouksessa vältellään näillä näkymin vaikeita kysymyksiä EU:n koko turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta ja epäonnistuneesta solidaarisuudesta. Brexit-neuvotteluihin ja Trumpin ulkopolitiikkaan valmistautuva EU-johto hakee sen sijaan sopua vähemmän tulenarasta keskisen Välimeren -paketista.

Jo tuttuun tapaan 27 EU-johtajaa toivottavat Britannian pääministerille Theresa Maylle hyvää kotimatkaa kunhan asialistan ensimmäinen kohta maahanmuutosta on käsitelty. Sen jälkeen puhe siirtyy EU:n tulevaisuuteen. Yhteistä vastausta haetaan siihen, miten unioni vastaa haasteisiin, jotka ovat "vaarallisempia kuin koskaan", kuten kokousta johtava Donald Tusk kuvasi EU-johtajille aiemmin lähettämässään kirjeessä.

Apua aavikolle ja merelle

EU on lisäämässä koulutusapua Libyan rajaviranomaisille niin etelärajalla, jossa autiomaa jatkuu silmänkantamattomiin, kuin pohjoisella merirajallakin. Tarkoituksena on myös lisätä tietojenvaihtoa, jotta yhä pienemmillä veneillä kulkevien ihmissalakuljettajien reittejä saataisiin selville.

– Eurooppa on jo osoittanut, että se pystyy tukkimaan laittoman maahanmuuton väylän kuten teimme itäisellä Välimerellä, muistutti Tusk torstaina.

Huippukokousta johtava Tusk ja Libyan pääministeri Fayez al-Sarraj pohjustivat tiiviimpää yhteydenpitoa torstaina Brysselissä. Toisin kuin Turkin kanssa EU tuskin pystyy nyt rauhoittamaan maahanmuuttoa kahdenvälisellä sopimuksella. Libyan hallinto on sekasorrossa, eikä vahvoja neuvottelukumppaneita maassa ole.

Moni ei hae turvapaikkaa

EU:lla on keskisellä Välimerellä käsissään erilainen kriisi kuin vuonna 2015, jolloin itäistä reittiä pitkin tulleet maahantulijat pyrkivät Eurooppaan hakeakseen turvapaikkaa.

Keskisen Välimeren yli tulleista 181 000 ihmisestä vain yli puolet haki viime vuonna kansainvälistä suojelua Italiasta.

EU-maat pohtivatkin keinoja, joilla ihmiset palautettaisiin aiempaa nopeammin tai heidän hakemuksensa voitaisiin käsitellä Euroopan ulkopuolella. Muun muassa Itävallasta on ehdotettu, että Jordanian tai Nigerin kaltaisiin maihin perustettaisiin käsittelypisteitä, jossa hakija odottaisi hakemuksensa käsittelyä.

Moni kavahtaa kuitenkin ajatusta, sillä turvapaikkaa odottavien ihmisten turvallisuutta ja hyvinvointia olisi vaikeaa varmistaa. Tiettävästi EU ei olekaan etenemässä asiassa. Maailmalla Australia on jo toiminut varoittavana esimerkkinä, kun se on ohjannut turvapaikanhakijat Naurun saarelle, jonka oloja ihmisoikeusjärjestöt kuvaavat epäinhimillisiksi.

Tästä on kyse: Ainakin näin Libyaa tuetaan

EU-maat aikovat tukea Libyaa ja ehkäistä laitonta maahanmuuttoa alustavasti ainakin näin:

– Yhteydenpitoa Libyan ja sen naapureiden kanssa tiivistetään. Libyan hallinnon vakautumista tuetaan.

– Myös maahanmuuttajien oloihin Libyan sisällä kiinnitetään huomiota yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa.

– Ihmisiä kannustetaan harkitsemaan kotiinpaluuta. Salakuljetuksen riskeistä tiedotetaan.

– Ihmissalakuljettajat käyttävät yhä enemmän pieniä veneitä, joita on vaikeaa havaita. EU-maat tiivistävät tiedusteluvoimiaan reiteillä ja lähtöpisteissä, mutta myös kansainvälisesti, jotta toimintaa pyörittävät pelurit saadaan kiinni.

– Libyan rajaviranomaisten koulutusta jatketaan ja lisätään.

– EU-mailla on jo kaksi toimivaa operaatiota, Sophia ja Seahorse, jotka pysäyttävät salakuljettajia ja auttavat merihätään joutuneita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.