Valamiehistö määräsi Monsanton maksamaan yli 2 miljardia dollaria syöpään sairastuneelle pariskunnalle – syyttävät sairaudesta Roundupia

Yhdysvalloissa Kaliforniassa oikeuden valamiehistö on määrännyt omistaman maksamaan yli kaksi miljardia dollaria syöpään sairastuneelle pariskunnalle. Pariskunta haastoi yhtiön oikeuteen, sillä pariskunnan mukaan rikkakasvimyrkky Roundup on aiheuttanut heille syövän.

Yhtiö on vakuuttanut, että glyfosaattipohjainen tuote ei ole yhteydessä syöpään.

Asianomistajan asianajajan mukaan Monsantolla ei ollut mitään kiinnostusta tutkia, onko Roundup turvallinen.

Bayer sanoo tiedotteessa olevansa pettynyt valamiehistön päätökseen ja aikoo valittaa tuomiosta. Bayerin mukaan maailmanlaajuisesti johtavat terveysviranomaiset ovat yhtä mieltä siitä, että glyfosaattipohjaisia tuotteita voidaan käyttää turvallisesti ja että glyfosaatti ei ole syöpää aiheuttava.

Glyfosaatin hyväksynnästä on käyty EU:ssa voimakasta keskustelua

Bayer on aiemminkin syytetty oikeudessa siitä, että Roundup on aiheuttanut syöpää. Vuonna 2018 ja 2019 glyfosaatin kehittäjä Monsanto katsottiin syylliseksi siihen, ettei se ollut varoittanut asianmukaisesti Roundupin mahdollisista riskeistä.

Monsanton osti viime vuonna saksalainen kemikaalijätti Bayer. Bayerin mukaan Monsanton tuotteet ovat turvallisia, jos niitä käytetään oikein.

Glyfosaatin terveysriskeistä on ollut erilaisia arvioita. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) arvioinnin mukaan aine ei todennäköisesti aiheuta ihmisille syöpäriskiä, mutta kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla. Sen mukaan glyfosaatti tulisi luokitella todennäköisesti ihmiselle syöpää aiheuttavaksi.

Glyfosaatin hyväksynnästä on käyty EU:ssa voimakasta keskustelua. Vuoden 2017 lopussa aineelle myönnettiin jatkolupa, joka on voimassa vuoden 2022 loppupuolelle asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.