Valkoinen talo sanoo jakavansa Britannian näkemyksen Venäjän syyllisyydestä ex-agentin myrkytykseen

Yhdysvallat jakaa Britannian näkemyksen siitä, että Venäjä on syyllinen entisen kaksoisagentin myrkyttämiseen vahvalla hermomyrkyllä Britanniassa.

Valkoinen talo sanoo tiedotteessa, että Yhdysvallat seisoo lähimmän liittolaisensa Britannian tukena. Yhdysvallat pitää tiedotteen mukaan Britannian päätöstä venäläisdiplomaattien karkottamisesta oikeutettuna vastatoimena.

– Tämä Venäjän viimeisin teko on yhteneväinen sen käytöksen kanssa, jolla Venäjä osoittaa välinpitämättömyyttä kansainvälisiä sääntöjä ja järjestystä kohtaan, vaarantaa maiden koskemattomuuden ja turvallisuuden ympäri maailmaa ja yrittää horjuttaa länsimaisia demokraattisia instituutioita ja prosesseja, tiedotteessa sanotaan.

Valkoisen talon tiedotteesta kertoo muun muassa ABC News.

Aikaisemmin Yhdysvallat ilmaisi tukeaan Britannian näkemyksille keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, joka pidettiin myrkytystapauksen takia. Kokouksessa Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi, että Yhdysvallat uskoo Venäjän olevan murhayrityksen takana.

Macron keskusteli Mayn kanssa

Torstaina myös Ranska ilmoitti epäilevänsä Venäjää kaksoisagentti Sergei Skripalin murhayrityksestä. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan tapahtuneelle ei ole muuta uskottavaa selitystä.

– Britannia on pitänyt Ranskan hyvin informoituna brittiläisten tutkijoiden keräämästä todistusaineistoista ja tekijöistä, jotka osoittavat Venäjän syyllistyneen tähän hyökkäykseen, Macronin kanslia sanoi.

Macron keskusteli puhelimessa Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa.

Myös Australia on osoittanut tukensa Britannian käynnistämille Venäjän-vastaisille toimille, kertoo Australian yleisradio ABC.

Australian pääministerin Malcolm Turnbullin mukaan Britannia on esittänyt raskauttavia todisteita siitä, että Venäjä on myrkytyksen takana. Turnbullin mukaan armeijatason hermomyrkyn käyttö Britannian maaperällä oli kammottava hyökkäys. Turnbull kuvaili tekoa ensimmäiseksi kemiallisten aseiden käytöksi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

Turnbull sanoi Australian harkitsevan tukitoimiin ryhtymistä, mutta ei täsmentänyt asiaa.

Ex-agentin ja tyttären myrkytyksestä kansainvälinen selkkaus

Sergei Skripal, entinen Venäjän tiedustelupalvelun eversti ja kaksoisagentti sekä hänen tyttärensä yritettiin murhata Britannian Salisburyssa maaliskuun 4. päivä Novitshok-hermomyrkyllä, jota on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Asiantuntijoiden mukaan ex-agentti tyttärineen ei koskaan toivu, vaikka he jäisivätkin henkiin.

Skripalin ja hänen tyttärensä ohella hermomyrkystä sai vakavia oireita yksi poliisi. Lisäksi 35 ihmistä on tarkistettu epäillyn myrkkyaltistuksen takia.

Britannian mukaan murhayrityksen takana on suurella todennäköisyydellä Venäjä.

Britannian pääministeri Theresa May kertoi keskiviikkona Britannian karkottavan 23 venäläistä diplomaattia. Kyseessä on diplomaattien suurin karkotus Britanniasta sitten kylmän sodan.

Venäjä kiistää syytökset, ja on sanonut kostavansa Britannian vastatoimet ripeästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.