Valtava sähkökatko on saatu korjattua – lähes 50 miljoonaa ihmistä jäi ilman sähköä, katkon syytä ei tiedetä

Argentiinan ja Uruguayn valtava sähkökatko on saatu korjattua, viranomaiset kertovat.

Sähköt katkesivat eilen aamuseitsemän jälkeen paikallista aikaa, eli noin kello 13 Suomen aikaa. Katkon takia Uruguay ja lähes koko Argentiina pimenivät. Sähköt säilyivät katkon aikana ainoastaan Argentiinan Tulimaassa, sillä se ei ole osa kansallista järjestelmää.

Myös Paraguayssa osa jäi ilman sähköjä.

Argentiinalla ja Uruguaylla on yhteinen sähkövoimaverkko. Argentiinan sähkövirasto ilmoitti, että molempia maita koskeneen sähkökatkoksen aiheutti sähköverkon kaatuminen Argentiinassa. Varsinainen vian syy on kuitenkin auki.

Uruguaylainen sähköyhtiö UTE ilmoitti sekin, että jättikatkoksen aiheutti vika Argentiinan osassa verkkoa. UTE:n mukaan sähköjärjestelmää palautettiin toimintaan "nollasta".

Argentiinan energiaministeri Gustavo Lopeteguin mukaan mitään vaihtoehtoja ei suljeta pois, mutta kyberisku ei ole kuitenkaan ensimmäinen mahdollinen vaihtoehto.

Kyseessä oli ensimmäinen sähkökatko, joka pimensi sekä Uruguayn että lähes koko Argentiinan. Argentiinassa asuu 44 miljoonaa ihmistä, Uruguayssa 3,4 miljoonaa ihmistä.

Vedensaanti katkesi sekä metrot ja junat pysähtyivät

Vian vuoksi Argentiinassa muun muassa vedensaanti katkesi, junat pysähtyivät ja liikenteenohjaus vioittui.

Puoleenpäivään mennessä sähköt olivat palautuneet osaan Argentiinan pääkaupunkia Buenos Airesia, mutta metrot ja junat eivät edelleenkään kulkeneet. Julkiset sairaalat ja yksityiset klinikat toimivat varageneraattoreiden voimin.

–  Ainut hankaluus ovat hissit. Meillä on ainoastaan yksi toimiva hissi, mutta kaikki muut palvelut toimivat ilman ongelmia, sanoo Fernandezin sairaalan työntekijä.

Argentiinassa katkos sattui huonoon aikaan myös sikäli, että maassa oltiin järjestämässä sunnuntaina paikallisvaalit. BBC:n mukaan Argentiinan paikallismediat näyttivät kuvia äänestäjistä, jotka käyttivät matkapuhelimiaan lamppuina äänestyspaikoilla. Joidenkin mediatietojen mukaan paikallisvaaleja jouduttiin osin siirtämään myöhempään ajankohtaan.

Osa argentiinalaisista kertoi yllättyneensä siitä, että he pystyivät käyttämään internetiä matkapuhelimillaan sunnuntaina, vaikka sähköt olivat täysin poikki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Kiina käyttää vankileirejä "elinfarmeina" – kidutettujen vankien maksat ja munuaiset päätyvät valtaväestön elinsiirtoihin

British Airways keskeyttää lennot Kairoon viikoksi – syynä muuttunut turvallisuustilanne

Amerikkalainen, italialainen ja venäläinen ampaisivat Kansainväliselle avaruusasemalle

Kadonneet prinsessat kietoutuivat osaksi teinitytön mysteeriä: Vatikaani metsästää kuninkaallisten luita vastikään löydetyistä hautakammioista

Ministeri Haavisto STT:lle: "Hormuzinsalmessa käytetään merirosvoutta vallankäytön välineenä"

Diplomaattinen kriisi Hormuzinsalmella kiihtyy – "Emme etsi sotilaallisia vaihtoehtoja, etsimme diplomaattisia ratkaisuja"

Presidentti Trump liittyi pidätetyn räppärin tukijoihin ja soitti Ruotsin pääministerille – tarjoaa vapautusta takuita vastaan

Ulkoministeri Haavisto: Hormuzinsalmessa käytetään merirosvoutta vallankäytön välineenä

"Lapset ovat kokeneet sellaista, mitä ei haluaisi yhdellekään" – nälkä ja sairaudet vaivaavat USA:n Meksikon-rajan ylittäjiä

Kolumni: Terveys ja ruokavalio on Sveitsissä yksityisasia – elintavoissa on parantamisen varaa, mutta eineksiä ja karkkeja on kaupoissa murto-osa Suomen tarjonnasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.