Valtavat rotumellakat leimahtivat Fergusonin kaupungissa Yhdysvalloissa

Fergusonin kaupungissa Yhdysvalloissa mellakoidaan jo viidettä yötä sen jälkeen, kun valkoinen poliisi ampui väitetysti aseettoman mustan 18-vuotiaan Michael Brownin. Molotovin cocktailit lentävät kaduilla ja poliisi vastaa kumiluodein, kyynelkaasulla ja savupommeilla. Miami Heraldin mukaan jopa parikymmentä poliisiautoa on tuhottu. Ainakin viisikymmentä protestoijaa ja kaksi toimittajaa on pidätetty. Määrä on luultavasti paljon suurempi. Twitterissä leviää kuvia kumiluotien aiheuttamista vammoista ja hampaisiin asti aseistautuneista poliiseista, joilla on pamppuja, koiria, panssaroituja autoja ja konetuliaseita.

Missourin osavaltiossa sijaitsevan kaupungin sekasorto alkoi lauantaina, kun musta nuori mies kuoli useisiin poliisin laukauksiin epäselvissä olosuhteissa.

Paikallispoliisin versio tilanteesta on, että poliisi otti yhteen kahden kadulla kävelleen miehen kanssa, ja toinen miehistä työnsi poliisin poliisiautoon. Poliisin tiedotuksen mukaan mies hyökkäsi poliisiautossa poliisin kimppuun ja yritti riistää tämän aseen. Poliisin tiedotuksen mukaan autossa olisi ammuttu ainakin yksi laukaus. Tämän jälkeen he jatkoivat painimista kadulla ja tilanne päättyi siihen, että poliisi ampui Brownia useita kertoja. Poliisi ei täsmentänyt, oliko Brown poliisin kimppuun hyökännyt henkilö.

Brownin kanssa olleen miehen, Dorian Johnsonin versio tilanteesta on täysin erilainen. Hänen mukaansa he olivat kävelemässä kadulla, kun poliisi käski heidän väistyä jalkakäytävälle. Sitten poliisi avasi oven niin lähellä miehiä, että osui heihin ovella ja ovi pamahti takaisin kiinni. Hänen mukaansa poliisi suuttui tapahtumien seurauksena ja otti Brownia niskasta kiinni ja veti tämän autoon ennen kuin alkoi heilutella asettaan ja ampumaan. Hänen mukaansa Brown lähti juoksemaan ja poliisi lähti hänen peräänsä ampuen useita laukauksia. Sekä Johnson, että toinen silminnäkijä väittävät että Johnson seisoi kadulla kädet ylhäällä kun poliisi ampui häntä useita kertoja.

Mellakoissa on ennen kaikkea kyse rasismista, poliisin mielivallasta ja rotuerottelusta. Kaksi kolmasosaa kaupungin 21000:stä asukkaasta on mustia kun 53:stä poliisista 50 on valkoisia. Poliisi ei ole myöskään kertonut lukuisia tappouhkauksia saaneen poliisin nimeä, jonka julkistamista protestoijat vaativat. Hakkeriaktivistiryhmä Anonymouskin on asettunut protestoijien tueksi ja  hyökännyt kaupungin ja poliisilaitoksen nettisivuille ja julkaissut varastettuja ääninauhoitteita, jotka liittyvät väitetysti tapaukseen. Anonymous uhkaili poliisipäällikköä julkistamaan nimen, tai se kertoo itse poliisipäällikön tyttären yhteystiedot. Myöhemmin ryhmä sanoi, että sillä on tiedossaan poliisin nimi, mutta tiedon oikeellisuus täytyy vielä varmistaa ennen nimen julkistamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.