Varkaat iskivät Berliinissä Stasi-museoon, mukaan lähti kunniamerkkejä ja koruja

Varkaat murtautuivat entisen Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin museoon Berliinissä, kertoivat viranomaiset sunnuntaina.

Pitkäkyntiset rikkoivat poliisin mukaan ikkunan ensimmäisessä kerroksessa, hajottivat useita vitriinejä ja varastivat kunniamerkkejä ja koruja.

Vielä ei tiedetä varkauden tarkkaa ajankohtaa, mutta museon työntekijät havaitsivat rikotut vitriinit sunnuntaiaamuna. Museon johtaja Jörg Drieselmann kertoi Tagesspiegel-lehdelle, että teille tietymättömille joutuivat muun muassa Leninin kunniamerkki ja Karl Marxin kunniamerkki, joka oli aikanaan korkein kunnianosoitus kommunistisessa Itä-Saksassa. Saaliin joukossa oli myös sormuksia ja kello, jotka Stasi oli aikanaan takavarikoinut kansalaisilta.

Kommunistihallinnon kukistuttua monia Stasin takavarikoimia esineitä palautettiin takaisin niiden alkuperäisille omistajille. Jos omistajuus ei ole selvinnyt, esineet jäivät "lainaan" Stasi-museon näyttelyyn.

–  Nämä eivät ole suuria aarteita. Mutta me olemme historiallinen museo emmekä ole varautuneet siihen, että joku murtautuu tänne, Drieselmann sanoi.

Timantti ja satakiloinen kolikko kateissa

Vain viikonpäivät sitten varkaat iskivät Dresdenin linnaan. Siellä saaliin arvo oli aivan toista luokkaa kuin Stasi-museon tapauksessa. Linnasta varastettiin nimittäin yli kymmenen miljoonan euron arvoinen 49 karaatin valkoinen timantti.

Timantti oli yksi yli kymmenestä timantein koristellusta esineestä, jotka varkaat ryöväsivät linnan Vihreään holviin tehdyssä röyhkeässä operaatiossa. Valkoinen timantti kuului miekkaan, joka oli koristeltu yhteensä 9 isolla ja 770 pienemmällä timantilla. Timantti on yksi arvokkaimmista esineistä Saksin vaaliruhtinaan August Väkevän kokoelmassa.

Maaliskuussa 2017 pitkäkyntiset iskivät Berliinissä Bode-museoon ja veivät mennessään sata kiloa painavan 24 karaatin kultakolikon. Neljä epäiltyä saatiin myöhemmin kiinni, mutta kolikkoa ei ole löytynyt.

Saksan kulttuuriministeri Monika Grütters kutsuikin äskettäin koolle kokouksen, jossa pohditaan museoiden turvallisuuskysymyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Syyttäjä epäilee Jersey Cityn ampumavälikohtauksen motiivia antisemitistiseksi

Britannia jännittää konservatiivien enemmistöä historiallisissa brexit-vaaleissa

Asiantuntija: Israelissa ollaan poliittisessa umpikujassa, josta ei päästä eteenpäin – "Takana ovat sekä järjestelmän rakenteelliset ongelmat että Netanjahun asema"

Venäjän ainoalla lentotukialuksella syttyi tulipalo – Amiraali Kuznetsov on ollut jo pitkään korjattavana Murmanskissa

Venäjä karkottaa kaksi saksalaisdiplomaattia vastavetona Saksan tekemille karkotuksille, Berliini varoitti mahdollisista lisätoimista

Zelenskyin tähdittämästä komediasarjasta leikattiin Putinia koskeva vitsi pois Venäjällä

Kolumni: Totuus ei paljon paina Britannian vaaleissa – Johnson voi olla pahin valehtelija muttei suinkaan ainoa

Merestä löydetyt osat kuuluvat kadonneeseen chileläiskoneeseen

Harvey Weinstein päässyt 25 miljoonan dollarin sopuun häntä seksuaalirikoksista syyttävien kanssa – sopimus vapauttaisi Hollywood-mogulin lähes kaikista syytöksistä

Äänestys alkoi Britanniassa – "Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.