Vasta perustettu liberaali puolue nousi heti Puolan kolmanneksi suosituimmaksi

Puolassa vasta viikko sitten perustettu Kevät-puolue on noussut heti maan kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi, kertoo mielipidetiedustelu. Sen mukaan liberaaleja länsimaisia arvoja edustavaa Kevättä äänestäisi runsaat 16 prosenttia puolalaisista.

Puolueen perusti avoimesti homoseksuaali Slupskin kaupungin pormestari ja entinen parlamentaarikko Robert Biedron viikko sitten. Puolueen linja on katolisessa Puolassa varsin radikaali, sillä se ajaa muun muassa kirkon ja valtion eroa, mies- ja naisparien liittojen virallistamista sekä abortin saamisen helpottamista. Lisäksi Biedron on ajanut maan hiilikaivosten sulkemista vuoteen 2035 mennessä.

–  On vielä epäselvää, onko tämä ilmiö pysyvä, sillä puolueen perustamisesta on vasta viikko, arvioi kannatusta politiikantutkija Anna Materska-Sosnowska Varsovan yliopistosta.

Riippumattoman Ibris-tutkimuslaitoksen mielipidetiedustelu julkaistiin Rzeczpospolita-sanomalehdessä. Kyselyssä kärkipaikkaa piti hallituspuolue Laki ja oikeus 37,1 prosentin kannatuksella ja kakkosena oli pääoppositiopuolue Kansalaisfoorumi 21,8 prosentilla.

Kyselyyn haastateltiin viime viikolla tuhatta puolalaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.