Vastustajat tiukkoina Maylle ja Macronille Syyrian iskuista

Britannian parlamenttitalon käytävillä kaikuu muisto 15 vuoden takaisesta Irak-hyökkäyksestä.

Sekä Britanniassa että Ranskassa johtajat ovat saaneet osakseen tiukkoja kommentteja oppositiopoliitikoilta Syyrian iskujen vuoksi.

Yhdysvallat, Ranska ja Britannia tekivät täsmäiskuja Syyriaan vastauksena epäiltyihin myrkkykaasuiskuihin.

Britannian konservatiivipääministeri Theresa May on saanut ryöpytystä siitä, ettei hän konsultoinut parlamenttia ennen päätöstä.

– Pommit eivät pelasta henkiä eivätkä tuo rauhaa. Tämä laillisesti kyseenalainen toimi voi kiihdyttää jo valmiiksi tuhoisaa konfliktia entisestään, työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn totesi.

Maylle osoittamassaan kirjeessä Corbyn pyytää vakuutusta siitä, ettei uusia pommituksia tule niin kauan kuin Kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tutkijat tekevät työtään alueella. Hän toivoo Britannian etsivän ratkaisua konfliktiin diplomaattisin keinoin.

Myös liberaalidemokraattien johtaja Vince Cable on syyttänyt Mayta "epävakaan Yhdysvaltojen presidentin" vanavedessä kulkemista. Sama kanta on Skotlannin alueparlamentin pääministerillä Nicola Sturgeonilla.

– Britannian ulkopolitiikan täytyy olla parlamentin, ei Yhdysvaltojen presidentin päätettävissä, hän toteaa Twitterissä.

Tukea iskuille ovat osoittaneet esimerkiksi pohjoisirlantilaisen unionistipuolueen DUP:n johtaja Arlene Foster sekä Mayn johtamat konservatiivit. Ulkoministeri Boris Johnson kertoo BBC:lle, että vaikka iskut eivät aiheuta käännettä konfliktissa, ne toivottavasti estävät kemiallisten aseiden käytön.

Mayn johtama hallitus on vakuuttanut, että iskut olivat laillisia. Hallituksen lausunnon mukaan tavoitteena oli helpottaa syyrialaisten kärsimyksiä vähentämällä Syyrian hallinnon kemiallisia aseita.

Vanhat muistot mielessä

Huomenna May kohtaa kansanedustajat tauon jälkeen. Britannian hallinnon sotatoimia vastustava Stop the War -ryhmä on kutsunut koolle mielenosoituksen Britannian parlamenttitalon eteen vastustamaan iskuja.

Vuoden 2003 hyökkäys Irakiin on vielä briteillä hyvässä muistissa. Tuolloin työväenpuolueen Tony Blairin johtama Britannia osallistui Yhdysvaltojen johtamaan hyökkäykseen, joka perustui virheelliseen tiedustelutietoon.

Viisi vuotta sitten Mayn edeltäjä David Cameron toi osallistumisen Yhdysvaltojen iskuihin Syyriassa kansanedustajien äänestettäväksi. Tuolloin Syyrian hallinnon vastaisiin sotilaallisiin toimiin osallistumista vastusti 285 parlamentin edustajaa. Iskun puolesta äänesti 272 edustajaa.

Cameron itse oli iskun puolella mutta tyytyi tappioonsa.

Macron hakee roolia ratkaisussa

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron ilmoitti lausunnossaan, ettei Syyrian hallinnon osuudesta iskuun ollut epäilystäkään. Hän oli jo aiemmin uhannut vastatoimilla, jos hallinto käyttää kemiallisia aseita.

Macron on pyrkinyt ottamaan roolia Lähi-idän diplomatiassa. Myöhemmin tässä kuussa hänen on määrä vierailla Yhdysvalloissa, ja toukokuussa edessä on vierailu Venäjän presidentin Vladimir Putinin luokse. Putin ja Macron kävivät myös puhelinkeskustelun perjantaina.

Äärioikeistolaisen Kansallinen rintama (FN) -puolueen johtaja Marine Le Pen totesi Twitterissä, että iskuilla voi olla ennakoimattomia ja mahdollisesti dramaattisia vaikutuksia ja että Ranska menettää taas tilaisuuden näyttäytyä kansainvälisesti "itsenäisenä voimana".

Myös äärivasemmistopoliitikko Jean-Luc Melenchon sanoo Twitterissä pitävänsä Ranskan toimia Syyriassa vastuuttomina. Tasavaltalaiset-oppositiopuolueen johtaja Laurent Wauquiez puolestaan kritisoi Le Journal du Dimanchen haastattelussa iskua siitä, ettei sen taustalla hänen nähdäkseen ole strategiaa eikä hän siksi ymmärrä sen hyödyllisyyttä tai tarkoitusta.

Macron on luvannut, että iskuista keskustellaan parlamentissa. Omien joukosta tukea on herunut: Tasavalta liikkeellä -puolueen puheenjohtaja Christophe Castaner sanoo Syyrian hallinnon ylittäneen "punaisen viivan", eikä Ranska seurata toimia vierestä. Hänen mukaansa iskut olivat välttämättömiä syyrialaisten pelastamiseksi. Samoin sosialistijohtaja Olivier Faure pitää reagointia väittämättömänä.

Kolmikko vaatii tutkintaa epäillyistä kaasuiskuista

Yhdysvallat, Ranska ja Britannia ovat antaneet uuden päätöslauselmaluonnoksen YK:n turvallisuusneuvostolle Syyriassa kemiallisilla aseilla tehtyjen iskujen tutkinnasta.

Päätöslauselmaluonnoksessa ehdotetaan itsenäistä tutkintaa Syyriassa tehdyistä epäillyistä kaasuiskuista. Ehdotetussa tutkinnassa on tarkoitus selvittää iskujen tekijät.

Kolmikon yhteisessä luonnoksessa vaaditaan myös esteetöntä humanitaarisen avun toimittamista Syyriaan sekä Syyrian osallistumista YK:n johtamiin rauhanneuvotteluihin, luonnostekstin nähnyt uutistoimisto AFP kertoo.

Neuvottelut luonnoksesta on määrä aloittaa huomenna, mutta diplomaattien mukaan on epäselvää, milloin turvallisuusneuvosto äänestää asiasta. Diplomaattien mukaan he ovat valmiita antamaan neuvotteluille aikaa, jotta on mahdollista käyttää kaikki keinot Venäjän saamiseksi päätöslauselmaluonnoksen kannalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hyväksytkö länsimaiden iskun Syyriaan?

Ranska: Syyrian seuraava katastrofi odottaa Idlibissä

Tutkijadelegaatio selvittää, mitä Syyrian viime viikon iskussa tapahtui

Trump riemuitsi, mutta Syyriaan tehdyt iskut eivät muuta sodan asetelmaa

USA:lta, Ranskalta ja Britannialta yhteinen päätöslauselmaluonnos Syyriassa tehdyistä kaasuiskuista

Suomen johto uskoo Venäjän pitävän vastatoimensa harkittuna

Yhdysvallat varoittaa: Voimme iskeä uudelleen Syyriaan, jos kemiallisia aseita käytetään taas

Yhdysvallat epäilee: Dumassa käytettiin kloorin lisäksi sariinia

Trump riemuitsee Syyria-iskuista: Tehtävä suoritettu!