Venäjä: Avustusrekat ylittävät rajan Punaisen Ristin valvonnassa

Venäjän ulkoministeriön mukaan maan lähettämä avustuskuljetus ylittää Ukrainan rajan kansainvälisen Punaisen Ristin valvonnassa. Punainen Risti ei ole vahvistanut Venäjän väitteitä.

Järjestö sanoo Twitterissä, että neuvottelut Ukrainan ja Venäjän kanssa ovat vielä kesken.

Ukraina sanoi aiemmin, että se ei päästä venäläistä avustuskuljetusta maahan. Ukrainan edustajan mukaan Punainen Risti siirtää humanitaarisen avun rajalla venäläisrekoista muihin ajoneuvoihin.

Edustajan mukaan yhtään Venäjän armeijan tai hätätilaministeriön edustajaa ei päästetä maahan, vaan kaikkea avun toimittamista valvovat ukrainalaiset.

Suomen Punaisen Ristin Kansainvälisen avustustoimen johtaja Kalle Löövi ei pidä uskottavana ajatusta, että Venäjä käyttäisi humanitaarista apua peitelläkseen sotilaallista operaatiota Ukrainassa.

- Mitä mieltä kenenkään olisi sellaista suunnitella, se on liian näkyvä, liian helposti paljastuva ja selkeästi kansainvälisen oikeuden vastainen teko.

Venäjä kertoi tänään lähettävänsä 280 rekan avustuskolonnan Itä-Ukrainaan. Rekkoihin on lastattu yli 2 000 tonnia tarvikkeita. Länsimaat ja erityisesti sotilasliitto Nato ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Venäjä yrittää käyttää humanitaarista apua peitetarinana operaatiolle Itä-Ukrainassa.

Avustusjärjestöjen maineen käyttäminen väärin kriiseissä on Löövin mukaan harvinaista. Järjestöjen tunnusten ja suojelumerkkien väärinkäytöksiä tai niiden yrityksiä tulee hänen mukaansa esiin silloin tällöin.

- Mutta en muista, että kokonaista suurta avustussaattuetta olisi suojelumerkkien alla yritetty käyttää väärin.

Punainen Risti ei ole toistaiseksi vahvistanut olevansa mukana operaatiossa. Punaisen Ristin edustajan Anastasia Isjukin mukaan järjestö on valmis koordinoimaan humanitaarista apua, mutta vasta, jos sen asettamiin tiukkoihin ehtoihin suostutaan.

- Tarvitsemme lisää tietoa, ennen kuin voimme edetä asiassa. Tilanne elää jatkuvasti, joten on mahdoton ennustaa, milloin pääsemme eteenpäin, Isjuk sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.