Venäjä esti tataarijohtajan paluun Krimille

Venäjä on kieltänyt tataarijohtaja Refat Tshubarovia palaamasta Krimille viiteen vuoteen. Tshubarov on Krimin tataarien järjestön puheenjohtaja.

Tshubarov kertoo saaneensa venäläisiltä rajaviranomaisilta asiakirjan, joka kieltää hänen saapumisensa Venäjän maaperälle vuoteen 2019 saakka.

Huhtikuussa toinen tataarijohtaja Mustafa Dzhemilev sai vastaavanlaisen kiellon.

Krimillä asuu noin 300 000 islaminuskoista tataaria. Suuri osa heistä boikotoi Krimillä maaliskuussa järjestettyä kansanäänestystä, jonka tulokseen vedoten Venäjä liitti niemimaan itseensä.

Hallituksen joukot ilmoittavat saaneensa täysin valvontaansa Slovjanskin ja Kramatorskin kaupungit Itä-Ukrainassa. Viranomaiset kertovatFacebook-sivullaan, että asukkaille on alettu toimittaa juomavettä, elintarvikkeita ja humanitaarista apua.

Hallitusta vastaan taistelleet separatistit vetäytyivät eilen kaupungeista. Voittoa pidetään merkittävänä Ukrainalle.

Kapinalliset ovat tiettävästi ryhmittyneet uudelleen Donetskin kaupunkiin tai sen liepeille. Venäläis- ja ukrainalaismedian mukaan kaupungin lentokentän tienoilta on kuulunut yöllä voimakasta laukaustenvaihtoa ja räjähdyksiä.

Ukrainan presidentti pitää Slovjanskin kaupungin takaisinvaltausta käännekohtana kolme kuukautta kestäneessä konfliktissa. Presidentti Petro Poroshenko sanoi tv-puheessa, ettei menestys Slovjanskissa tarkoita lopullista voittoa eikä vielä ole syytä ilotulituksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Itä-Ukrainan kapinalliset lähtivät Slovjanskista