Venäjä ja Ukraina yrittävät saada tulitauon Itä-Ukrainaan

Venäjä, Ukraina ja Etyj aloittavat tällä viikolla neuvottelut tulitauon saamiseksi Itä-Ukrainaan. Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan ulkoministerit ovat sopineet asiasta Berliinissä.

Neuvottelut on määrä aloittaa viimeistään ensi lauantaina. Neuvottelujen tavoitteena on yhteisesti sovittu ja kestävä tulitauko.

Uutistoimisto Reutersin mukaan neuvotteluihin otetaan mukaan myös Itä-Ukrainan Venäjä-mielisten separatistien edustaja.

Ukrainan hallitus käynnisti eilen uudelleen sotilasoperaationsa Itä-Ukrainan separatisteja vastaan.

Ukrainan kriisin ratkaisemiseen tähtäävien neuvottelujen aloittaminen uudestaan on entistä vaikeampaa sen jälkeen, kun maan presidentti Petro Poroshenko päätti olla jatkamatta tulitaukoa, Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kirjoitti Facebook-sivuillaan.

Medvedevin mukaan Poroshenko teki tulitauosta luopuessaan dramaattisen virheen. Tulitauon lopettaminen aiheuttaa Medvedevin mukaan lisää ihmisuhreja, mistä Poroshenko on henkilökohtaisesti vastuussa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel pitää kovempia Venäjän vastaisia pakotteita yhä mahdollisina. Merkelin mukaan Venäjä ei kyennyt sitoutumaan Ukrainan presidentin esittelemään rauhansuunnitelmaan riittävästi tulitauon aikana.

Merkel kommentoi Ukrainan tilannetta Naton pääsihteerin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Merkelin mukaan Venäjää vastaan on jo käytössä toisen asteen pakotteita eikä kovempien pakotteiden mahdollisuutta voida sulkea pois.

- Ukrainan kriisiin voidaan löytää neuvotteluratkaisu vain, jos Itä-Ukrainaan saadaan tulitauko, sanoo Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier esitti näkemyksensä Berliinissä ennen neuvottelujen aloittamista Venäjän, Ukrainan ja Ranskan ulkoministerien kanssa.

Suomi tukee Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon rauhansuunnitelmaa ja pitää tärkeänä, että kaikki osapuolet sitoutuvat siihen. Presidentti Sauli Niinistö ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta keskustelivat Ukrainan tilanteesta tänään.

Suomi kehottaa kaikkia osapuolia tukemaan rauhansuunnitelmia konkreettisin toimin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näin Ukrainan kriisi on edennyt