Venäjä-tutkintaa johtava Mueller tyrmää kohua herättäneen Trump-uutisen

Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä Robert Muellerin toimisto tyrmää kohua herättäneen Buzzfeed-sivuston uutisen, jonka mukaan presidentti Donald Trump olisi ohjeistanut entistä asianajajaansa valehtelemaan kongressille liiketoimista Venäjällä.

Erikoissyyttäjän toimisto puuttui asiaan harvinaisella lausunnolla, jonka mukaan Buzzfeed ei kuvaa tiettyjä toimiston saamia lausuntoja ja asiakirjoja oikein. Muellerin toimisto ei erittele tarkemmin, mitkä tiedot uutisessa eivät pidä paikkaansa.

Buzzfeedin mukaan Trump kehotti presidentinvaalien 2016 jälkeen asianajajaansa Michael Cohenia valehtelemaan kongressille neuvotteluista, jotka koskivat Trumpin pilvenpiirtäjän Trump Towerin rakentamista Moskovaan. Sivusto sanoo, että lähteinä on kaksi Trumpin Venäjä-yhteyksiä tutkivaa liittovaltion viranomaista.

Buzzfeedin lähteiden mukaan Trump oli kehottanut Cohenia väittämään, että neuvottelut päättyivät kuukausia aiemmin kuin todellisuudessa, jotta Trumpin yhteyttä niihin voitaisiin häivyttää. Vaalikampanjansa aikana Trump kiisti toistuvasti, että hänellä olisi liiketoimia Venäjällä.

Buzzfeedin mukaan Trump myös kannatti Cohenin suunnitelmaa vierailla Venäjällä vuoden 2016 presidenttikampanjan aikana, jolloin Trump voisi tavata presidentti Vladimir Putinin ja keskustella pilvenpiirtäjähankkeesta.

–  Pane se tapahtumaan, Trump sanoi lähteiden mukaan Cohenille.

BuzzFeed on vastannut Muellerin toimiston lausuntoon ja vakuuttaa pysyvänsä uutisensa ja lähteidensä takana. Päätoimittaja Ben Smith kehottaa tviitissään Muelleria tekemään selväksi, mitä hän kiistää uutisessa.

Savuava ase Venäjä-tutkinnassa?

Buzzfeedin torstaina julkaisema uutinen on herättänyt Yhdysvalloissa kiivasta keskustelua Trumpin asemasta.

–  Tämä voi olla savuava ase Venäjä-tutkinnassa, arvioi uutiskanava CNN analyysissään, mutta tähdentää, ettei ole itse saanut vahvistettua Buzzfeedin tietoja.

Demokraattien kongressiedustajien mukaan Trumpin virkarikossyytteeseen johtavat toimet voidaan joutua käynnistämään, jos tiedot pystytään osoittamaan todeksi.

Muellerin johtamassa tutkinnassa selvitetään muun muassa Trumpin vaalikampanjan Venäjä-yhteyksiä ja sitä, onko Trump syyllistynyt oikeudenkäytön haittaamiseen.

Myös Trumpin edustajat ovat kiistäneet Buzzfeedin tiedot.

–  Väitteet ovat jatkoa niille Michael Cohenin ilkeydestä ja epätoivosta syntyville valheille, joilla hän yrittää lieventää rangaistustaan, kommentoi Trumpin asianajaja Rudolph Giuliani.

Trumpin entinen luottomies ja pitkäaikainen asianajaja Cohen sai joulukuussa kolmen vuoden vankeustuomion muun muassa kongressille valehtelusta ja veronkierrosta. Cohenista on tullut Venäjä-tutkinnassa keskeinen henkilö, sillä hän on lupautunut yhteistyöhön Muellerin kanssa lieventääkseen omaa rangaistustaan.

–  Cohen on tuomittu rikollinen ja valehtelija, Giuliani sanoi tiedotteessa.

Buzzfeedin mukaan sen tiedot eivät kuitenkaan perustu vain Cohenin lausuntoihin, vaan Trumpin väitetty valehteluohjeistus tuli erikoissyyttäjän toimistolle ilmi useiden Trump Organizationin edustajien haastattelujen ja sisäisten viestien sekä eri dokumenttien pohjalta.