Venäjällä ratsattu opposition toimistoja ja koteja yli 40 kaupungissa – taustalla Moskovan mielenosoitukset

Venäjällä ratsattiin torstaina kymmenittäin oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukijoiden toimistoja ja koteja. Ratsioiden, joita Navalnyi kutsui "suurimmiksi nyky-Venäjän historiassa", syy oli oppositiojohtajan mukaan presidentti Vladimir Putinin puolueen Yhtenäisen Venäjän heikko tulos paikallisvaaleissa Moskovassa.

–  Putin suuttui ja polkee nyt jalkaansa (...) Mistä johtuu tällainen hysteria? Kaksi sanaa: älykäs äänestäminen, Navalnyi kirjoitti blogissaan.

Navalnyi oli kehottanut ihmisiä äänestämään vaaleissa taktisesti sen ehdokkaan puolesta, jolla oli parhaat mahdollisuudet päihittää Yhtenäisen Venäjän ehdokas. Navalnyi oli myös kutsumassa koolle Moskovassa nähtyjä poikkeuksellisen suuria mielenosoituksia vaalia edeltäneinä kuukausina.

Navalnyin kannattajien mukaan ratsioita tehtiin yli 200 kohteeseen yhteensä 41 kaupungissa aina Kaliningradista Vladivostokiin saakka.

Säätiötä epäillään rahanpesusta

Venäjän viranomaiset eivät ole vielä kommentoineet ratsioiden syytä. Navalnyin läheisen avustajan Leonid Volkovin mukaan ratsioita on perusteltu Navalnyin perustamaan säätiöön liittyvällä rahanpesututkinnalla. Säätiö tutkii Venäjän viranomaisten korruptiota.

Säätiö ottaa vastaan lahjoituksia, mutta viranomaisten mukaan sitä on käytetty rahanpesuun. Säätiön kautta on poliisin mukaan pesty ainakin 75 miljoonaa ruplaa (noin miljoona euroa).

Navalnyin edustajan Kira Jarmyshin mukaan ratsioiden ainoa tarkoitus on tehdä mahdollisimman paljon vahinkoa organisaatiolle.

– Tämä on uhkailua. Poliisi haluaa vain takavarikoida materiaalimme ja halvaannuttaa työmme, mutta me emme lopeta, Jarmysh uhosi.

–  Ainoa keino, jolla poliisivaltio pystyi vastaamaan joukkoprotesteihin, olivat joukkoratsiat, jatkoi säätiön asianajaja Aleksandr Golovatsh.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.