Venäjän agentiksi epäilty Marija Butina tekee yhteistyötä USA:n viranomaisten kanssa, kertovat amerikkalaisviestimet

Yhdysvalloissa kesästä saakka vangittuna ollut Marija Butina on ryhtynyt tekemään yhteistyötä amerikkalaisviranomaisten kanssa. Useiden amerikkalaisviestimien mukaan Venäjän agentiksi epäilty Butina aikoo myöntää jotkin itseensä kohdistuvat syytteet oikeiksi tuomioistuimessa keskiviikkona.

Aiemmin Butina on kiistänyt salaiset vaikutusyritykset Kremlin hyväksi ja vakuuttanut halunneensa vain kehittää Venäjän ja Yhdysvaltain suhteita. Syyllisyyden myöntäminen saattaa lieventää Butinan mahdollista rangaistusta. Virallisesti hän on ollut Yhdysvalloissa opiskelijana.

Aseita jo Venäjällä harrastanut Butina liittyi Yhdysvaltain Kansalliseen kivääriyhdistykseen NRA:han ennen vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaa. Aseenkanto-oikeutta kiivaasti puolustava NRA on tärkeä lobbausjärjestö, ja Butinan uskotaan halunneen tutustua sitä kautta tärkeisiin poliittisiin vaikuttajiin.

Butinan epäillään työskennelleen Kremlin korkean tason viranomaisen ohjauksessa. Hänen kerrotaan olleen yhteydessä muun muassa Aleksandr Torshiniin, joka on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisiä liittolaisia ja nykyään Venäjän keskuspankin varajohtaja.

Pidätys samalla kun Trump ja Putin Helsingissä

Butina pidätettiin Yhdysvalloissa jo heinäkuussa muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli nimennyt Venäjän sotilastiedustelun 12 jäsentä epäillyiksi tunkeutumisesta demokraattisen puolueen tietojärjestelmiin ja sähköposteihin. Ilmoitus oli osa erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkintaa Venäjän sekaantumisesta vuoden 2016 presidentinvaaleihin, jotka Donald Trump voitti.

Tutkinta eteni samaan aikaan kun Trump ja Venäjän presidentti Putin tapasivat Helsingissä. Tuolloin huomiota herättivät Trumpin kommentit, joissa hän vaikutti uskovan enemmän vaalisekaantumisen kiistävää Putinia kuin omia turvallisuusviiraomaisiaan.

Epäilyt Butinaa kohtaa eivät suoraan liity Muellerin tutkimuksiin, jotka Trump on leimannut "noitavainoksi". NRA tuki Trumpin vaalikampanjaa.