Venäjän johto on pettynyt Trumpiin, arvio Suomessa vieraileva amerikkalaistutkija

Yhdysvaltalaisen Venäjän-tuntijan Mark Katzin mukaan Moskovassa on petytty presidentti Donald Trumpiin. Vaikka Trump esiintyi Venäjää kohtaan myötämielisesti presidentti Vladimir Putinin kanssa Helsingin huippukokouksessa, Yhdysvalloissa on julkistettu uusia pakotteita Venäjää vastaan.

– Sen täytyy olla hyvin hämmentävää, Katz myöntää.

Hänen mukaansa ei ole mikään ihme, että itse Putinkin on valittanut amerikkalaisten olevan arvaamattomia.

Katzin mukaan sekaannusta aiheuttaa se, että vaikka Turmp tviittailee milloin mitäkin, Yhdysvaltain hallinnossa linja on johdonmukaisempi heti presidentin alapuolella.

Esimerkiksi turvallisuusneuvonantaja John Bolton on tunnettu kovasta Venäjä-linjastaan. Kansallisen turvallisuuden neuvostossa sekä ulko- ja puolustusministeriöissä on koko ajan pysytty epäilevällä linjalla Venäjän suhteen, ja nämä toimijat näyttävät haluavan jatkaa samaan malliin.

– Trumpin on hyvin vaikea kääntää hallinnon rattaita. Hän ei voi yksin muuttaa asioita, Katz kertoo.

Ulkopoliittisessa instituutissa vieraileva professori Katz on perehtynyt urallaan Yhdysvaltain sekä Neuvostoliiton ja Venäjän ulkopolitiikkaan ja Lähi-itään. Helsingissä aiemminkin työskennellyt tutkija arvelee Suomella olevan muita paremmat edellytykset tulla toimeen Trumpin kanssa.

– Teillä on kokemusta siitä, kuinka olla tekemisissä hankalien johtajien kanssa, hän sanoo viitaten Suomen historiaan osana Venäjää ja Neuvostoliiton naapurina.