Venäjän kelluva ydinvoimala lähtee matkalle kohti Siperiaa

Venäjällä ryhdytään tänään hinaamaan maan ensimmäistä kelluvaa ydinvoimalaa Murmanskista kohti Siperiaa. Akademik Lomonosov -voimalan on määrä alkaa tuottaa loppuvuodesta sähköä Pevekin kaupungille Tshukotkan niemimaalla.

Energiaa tarvitaan niin kaivosteollisuudelle kuin kaupungin asukkaille. Lauttavoimala korvaa Pevekissä jo toimineen vanhemman ydinvoimalan.

Ympäristöjärjestöt ovat varoitelleet hankkeen vaaroista, Greenpeacen mukaan kyseessä on "Tsherbnobyl jäällä". Rakentajayhtiö Rosatomin mukaan voimala kestää niin jäiden paineen kuin mahdolliset tsunamiaallotkin. Jos reaktori jostain syystä ylikuumenisi, kylmää jäähdytysvettä on saatavilla riittämiin, yhtiö on muistuttanut.

Kelluvan voimalan rakentaminen venähti kymmenen vuoden pituiseksi, ja hanketta on moitittu kalliiksi. Rosatom toivoo kuitenkin seuraavien voimaloiden kulujen laskevan ja näkee pienemmille siirreltäville voimaloille mahdollisuuksia myös viennissä.

Noin 140 metriä pitkän ja 30 metriä leveän voimalalautan matka pitkin Koillisväylää on noin 5  000 kilometriä pitkä ja kestää sääoloista riippuen neljästä kuuteen viikkoa. Voimalan kaksi reaktoria ovat samanlaisia kuin Venäjän ydinkäyttöisissä jäänmurtajissa. Niiden yhteenlaskettu teho on 70 megawattia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Korona ei näytä pelottavan ainakaan kaikkia suomalaismatkailijoita, pakettimatkojen varaaminen etelään käynnistynyt varsin vilkkaasti – "Tuntuu olevan patoutunutta matkustustarvetta"

Japanissa vanhainkoti jäi tulvan alle – 14 ihmisen uskotaan kuolleen

Pubit ja ravintolat ovat saaneet avata ovensa Englannissa yli sadan päivän jälkeen

Kataloniassa eristettiin 200  000 ihmistä koronaviruksen takia

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa puhunut Trump tuomitsi jälleen mielenosoitukset: "Vihaiset väkijoukot yrittävät repiä alas perustajiemme patsaat, töhriä pyhimmät muistomerkkimme ja vapauttaa väkivallan aallon kaupungeissamme"

Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila – siirtolaiset ovat käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti

Bolsonaro haluaa vesittää Brasilian tuoreen kasvomaskilain veto-oikeuksin – maassa on toiseksi eniten koronatartuntoja maailmassa

Ruotsissa vain yhdeksän uutta koronakuolemaa

Ruotsin korkein oikeus: Opettaja ei loukannut oppilasta nostaessaan hänet pois käytävää tukkimasta

Englanti avaa oviaan yli 50 maasta saapuville matkustajille – Suomi listalla, Ruotsi ei

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.