Venäjän lentoliikenteessä musta päivä – matkustajakoneen maahansyöksyssä kuoli 71 ihmistä

Moskovan lähellä sattuneen turman syy on vielä hämärän peitossa.

Tutkinta venäläisen matkustajakoneen maahansyöksystä Moskovan lähellä alkoi heti onnettomuuden jälkeen sunnuntaina, mutta turman syy ei heti selvinnyt. Turmassa kuolivat kaikki koneessa olleet 65 matkustajaa ja kuuden hengen miehistö.

Venäjän hätätilaministeriön mukaan koneessa saattoi olla kaksi ulkomaalaista. Eräiden viranomaistietojen mukaan toinen heistä olisi ollut sveitsiläinen.

Suomen Moskovan-suurlähetystö kertoi Twitterissä, ettei turmakoneen matkustajaluettelossa ole suomalaisnimiä.

Saratov-lentoyhtiön turmakone oli tyypiltään Antonov An-148, ja se oli matkalla Moskovasta Orskiin Uralin alueelle. Se kuitenkin hävisi tutkasta vain muutaman minuutin kuluttua siitä, kun oli noussut ilmaan Moskovan Domodedovon kentältä.

Kone syöksyi maahan Moskovan alueella Argunovon kylän lähellä sunnuntaina iltapäivällä.

 

Interfax-uutistoimiston mukaan silminnäkijät näkivät, että kone oli tulessa ennen kuin se putosi.

Silminnäkijöiden mukaan pudonnut kone oli myös tehnyt maahan suuren kraatterin.

Koneen osia ja ruumiita on löytynyt laajalta alueelta. Koneen lentäjien ja lennonjohdon käymät keskustelu tallentanut musta laatikko on myös löytynyt.

Tutkintaa tehdään eri puolilla

Venäjän hätätilaministeriön mukaan tutkijat ovat takavarikoineet Saratov-lentoyhtiön asiakirjoja ja puhuttaneet Domodedovon kentän henkilökuntaa, lentoyhtiön työntekijöitä ja lentoliikenteen valvojia.

– Lisäksi tutkijat selvittävät ne Domodedovon kentän työntekijät, jotka valmistelivat koneen lentoa varten, sanoi hätätilaministerin tiedottaja Svetlana Petrenko Interfax-uutistoimistolle.

Petrenkon mukaan kaikki lennon valmisteluun liittyvät asiat selvitetään meneillään olevassa rikostutkinnassa.

Turman tutkijat työskentelevät turmapaikan lisäksi Domodedovon lentokentällä, Saratovissa, Orskissa ja Orenburgin alueella, missä Orskin kaupunkikin sijaitsee.

Antonov An-148 -kone maaliskuussa 2010. Kuva: Noah Seelam / Lehtikuva Kuva: Noah Seelam / Lehtikuva

Hätätilaministeriön mukaan matkustajakoneen miehistö ei ilmoittanut ennen maahansyöksyä toimintahäiriöstä, kuten jotkut lähteet aiemmin kertoivat.

Tutkijoiden mukaan turman syyn selvittämisessä on esillä eri vaihtoehtoja, joita ovat esimerkiksi sääolot, inhimillinen virhe tai tekninen vika.

Surupäivä maanantaina

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti osanottonsa uhrien omaisille. Turman takia hän myös siirsi vierailua Sotshiin ja jäi Moskovaan.

Lentoturman uhrien muistoksi Orenburgin alueelle on julistettu surupäivä maanantaiksi. Alueen viranomaiset ovat myös myöntäneet uhrien omaisille tukea miljoona ruplaa eli reilut 14 000 euroa.

Kone putosi Argunovon kylän lähelle. Kuva: Google Earth, CNES / Airbus DigitalGlobe Kuva: Google Earth, CNES / Airbus DigitalGlobe

Presidentti Sauli Niinistö esitti sunnuntaina surunvalittelut Putinille turman johdosta.

– Haluan omasta ja Suomen kansan puolesta esittää syvimmät osanottoni Teille, uhrien omaisille ja kaikille, joita tämä traaginen onnettomuus on koskettanut, Niinistö sanoi Twitterissä.

Myös ulkoministeri Timo Soini ja pääministeri Juha Sipilä esittivät surunvalittelut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Turmatutkijat jatkavat Moskovan tuhoisan lento-onnettomuuden selvittämistä

Viranomaiset vahvistavat: Kaikki venäläisessä matkustajakoneessa olleet 71 ihmistä kuolleet

Venäläinen matkustajakone putosi Moskovan lähellä – koneessa 71 ihmistä, ruumiiden jäänteitä löydetty

Venäläiskanava julkaisi videon matkustajakoneen putoamispaikalta

Venäjällä sattunut useita vakavia koneturmia 2010-luvulla