Venäläinen ex-vakooja yritettiin tappaa hermomyrkyllä

Poliisi tietää, mikä myrkky oli kyseessä, mutta ei kerro mikä.

Britannian poliisi vahvisti keskiviikkoiltana brittilehtien uumoilut siitä, että venäläinen ex-vakooja Sergei Skripal yritettiin murhata hermomyrkyllä. Skripal ja hänen tyttärensä löydettiin tiedottomina ostoskeskuksen penkiltä Salisburysta Luoteis-Englannista sunnuntaina.

– Tätä tutkitaan hermomyrkyllä tehtynä murhayrityksenä. Käsityksemme mukaan ne kaksi ihmistä, jotka ensin sairastuivat, olivat kohteena. Valitettavasti myös yksi poliisi, joka oli ensimmäisenä paikalle saapuneiden joukossa, on vakavasti sairastuneena sairaalassa, kertoi Lontoon poliisin edustaja Mark Rowley uutistoimisto AFP:n mukaan.

Rowley sanoi tutkijoiden jo saaneen selville, mikä hermomyrkky on kyseessä, mutta poliisi ei tässä vaiheessa aio kertoa tietoa julkisuuteen.

Vakavasti sairastuneen poliisin lisäksi kaksi muuta poliisia sai lieviä oireita: silmien kutinaa ja hengitysvaikeuksia. He ovat jo päässeet sairaalasta. kertoi BBC.

Hermomyrkyistä tunnetuimpia ovat VX ja sariini. Ne pääsevät normaalisti elimistöön joko suun tai nenän kautta, mutta voivat imeytyä myös silmien ja ihon välityksellä. Myrkyt estävät hermoston toiminnan ja lamauttavat sitä kautta elintoiminnat.

Poliisi ei halunnut tässä vaiheessa ottaa kantaa mahdollisiin syyllisiin. Poliisin mukaan hermomyrkky ei aiheuta laajemmin vaaraa kansalaisille.

Skripalit ovat sairaalassa kriittisessä tilassa.

Henkiin voi jäädä, mutta ei vammoitta

Suomalaistutkijan mukaan hermomyrkylle altistunut ihminen voi jäädä henkiin, jos hänen hoitonsa vasta-aineilla aloitetaan riittävän aikaisin.

– Vaikka myrkytyksen jälkeen ihminen jäisikin henkiin, hänelle jää todennäköisesi elinikäisiä hermostollisia oireita, sanoo Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin (Verifin) johtaja professori Paula Vanninen STT:lle.

Ulkopuolisten altistuminen myrkylle on voinut Vannisen mukaan tapahtua, jos myrkkyä on käytetty vaikkapa aerosolina.

–  Jos ainetta on ollut heidän (Skripalien) ympärillään esimerkiksi aerosolina, heidän vaatteensa ovat saastuneet. Tällöin vaatteista voivat hoitajat saada oireita.

Skripal, 66 , ja hänen tyttärensä, 33, kävivät sunnuntaina lounaalla ravintolassa Salisburyssa Luoteis-Englannissa, minkä jälkeen he menivät kävelylle ostoskeskukseen. Silminnäkijöiden mukaan kaksikko vaikutti täysin poissaolevalta ollessaan ostoskeskuksessa.

Tapauksen tutkintaan on mobilisoitu satoja poliiseja, kuolemansyntytukijoita ja tiedustelupalvelun jäseniä, jotka tekevät töitä kellon ympäri. Tutkimukset voivat kestää useita päiviä, kertoi BBC.

Venäjä syytti provokaatiosta

Venäjä kommentoi tapausta keskiviikkona toteamalla, että kyseessä on puhdas provokaatio, jolla yritetään tehdä hallaa Britannian ja Venäjän suhteille.

– Tämä juttu tulee etenemään tavalliseen tapaan: ensin perättömiä syytteitä ja sitten koko juttu julistetaan salaiseksi, jotta sen paremmin toimittajat, poliitikot kuin muutkaan ihmiset eivät saa tietää, mitä todella tapahtui, sanaili Venäjän hallituksen edustaja Maria Zakharova

Britannian ulkoministeri Boris Johnson väläytti tiistaina jopa mahdollisuutta, että maa jättäisi väliin ensi kesän jalkapallon MM-kisat Venäjällä. jos Venäjän osoitetaan olleen Skripalien myrkyttämisen takana.

– Miten mies, jonka vastuulla ovat ulkomaiden asiat, ja jolla ei ole mitään yhteyttä turvallisuuselimiin, antaa moisia lausuntoja? Aika villiä, Zakharova täräytti.

Lähteet: AFP, BBC, Guardian

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomalaisasiantuntija: Hermomyrkky aiheuttaa kuoleman tai elinikäiset oireet

Venäläisen ex-vakoojan myrkytyksestä lisää tietoa