Venezuela syyttää Kanadaa Trumpin sotaseikkailuiden tukemisesta

Venezuela syyttää Kanadaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin "sotaseikkaluiden" tukemisesta. Maa esitti syytökset sen jälkeen, kun Kanada oli ilmoittanut asettavansa uusia pakotteita presidentti Nicolas Maduron hallinnon ydinjäsenille.

Uudet pakotteet on kohdistettu 43:een hallinnon jäseneen. Mukana pakotelistalla on muun muassa maan ulkoministeri Jorge Arreaza.

Pakotteisiin kuuluu virkamiesten varojen jäädyttäminen ja kielto harjoittaa liiketoimintaa Kanadan kanssa.

Venezuelan ulkoministeriö sanoo lausunnossaan, että Kanadan pääministeri Justin Trudeau on mitätöinyt Kanadan aseman luotettavana keskustelukumppanina.

Maduron hallinnolle on asetettu pakotteita Yhdysvaltojen johdolla jo aiemmin. Pakotteet ovat kohdistuneet muun muassa PDVSA-öljy-yhtiöön.

Kanada on osa Lima-ryhmää, johon kuuluu 14 maata. Santiagossa kokoontunut Lima-ryhmä vaati aiemmin YK:n ryhtyvän toimeen, jotta humanitaarisen kriisin paheneminen saataisiin estettyä.

Maduron mukaan Venezuelan taloudelliset ongelmat johtuvat Yhdysvaltojen pakotteista

Poliittisen ja taloudellisen kriisin runtelemassa Venezuelassa kärsitään akuutista ruoan, lääkkeiden ja peruselintarvikkeiden puutteesta. Maassa on lisäksi ollut laajoja sähkökatkoja.

Maduro kiistää, että Venezuelassa on humanitaarinen kriisi. Hänen mukaansa maan taloudelliset huolet johtuvat Yhdysvaltojen pakotteista.

Venezuelassa on käynnissä myös poliittinen valtakamppailu, sillä presidentti Maduron lisäksi oppositiojohtaja Juan Guaido on julistautunut maan väliaikaiseksi presidentiksi.

Guaido julisti tammikuussa itsensä presidentiksi syrjäyttääkseen presidentti Maduron. Guaidon mukaan Maduro voitti vaalit vilpillisesti. Maduro on nyt vallankahvassa toista kautta.

Yhdysvallat ja noin 50 muuta maata ovat tunnustaneet Guaidon presidentiksi.

YK on sanonut aiemmin, että neljäsosa Venezuelan 30 miljoonasta ihmisestä on kiireellisen humanitaarisen avun tarpeessa. YK:n mukaan 3,7 miljoonaa venezuelalaista on aliravittuja ja 22 prosenttia alle 5-vuotiaista lapsista on kroonisesti aliravittuja.

Venezuelassa kärsitään lisäksi hyperinflaatiosta. Tänä vuonna inflaatio on keskimäärin 10 miljoonaa prosenttia. Tämä tarkoittaa, että ihmisten palkat ovat käytännössä arvottomia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.