Viimeisin Japania ravistellut säätuho vei sähköt koko saarelta – yhteisöllisyys pelasti poikkeustilassa

Japanin pohjoissaari Hokkaidon viimeviikkoinen maanjäristys on vaatinut jo 44 kuolonuhria ja 660 loukkaantumista, tiedotti maan hallitus maanantaina. Valtaosa uhreista menehtyi Atsuman kaupungissa, missä vahva järistys aiheutti suuria maavyöryjä.

Torstaina paikallista aikaa aamukolmelta tapahtunut voimakas järistys oli harvinainen, sillä useimmat tuhoisat järistykset ovat tapahtuneet maan eteläisimmissä osissa.

– Hokkaidolla ei yleensä ole niin paljon maanjäristyksiä (kuin muualla Japanissa), ja edelliset järistykset ovat tapahtuneet rannikkoalueilla. Hokkaidon sisäosissa ei ole järissyt varmaan satoihin vuosiin, arvelee saaren pääkaupungissa Sapporossa asuva Makoto Hashimoto.

 

Lääkärinä työskentelevä Hashimoto oli järistyksen tapahtuessa työpaikallaan, sairaalassa Sapporon itäosassa.

– Rakennus järisi voimakkaasti, ja kaikki ylhäällä säilytetyt tavarat tippuivat alas. Sähköt kestivät vielä hetken, mutta parinkymmenen minuutin kuluttua sekä sähkö että vesi katkesivat. Sairaalan lähellä meni myös useita teitä pahasti rikki, Hashimoto kertoo.

Sähkö saatiin sairaalaan takaisin vasta iltapäivällä, eli noin kaksitoista tuntia myöhemmin. Virta puuttui kuitenkin vielä pitkään laajoista osista Hokkaidoa.

– Minunkin kotini oli ilman sähköä vielä perjantai-iltaan saakka, Hashimoto toteaa.

Sähkön puute aiheutti haasteita esimerkiksi yhteydenpitoon ja ruokahuoltoon.

– Olin huolissani Sapporon lähellä asuvista vanhemmistani ja sukulaisistani, koska puhelinverkkojen katkoksien takia yhteys oli pätkittäistä. Lisäksi ystäväperheeni allergisia lapsia kävi sääliksi, sillä sähkökatkon vuoksi kaupasta ei saanut heille sopivaa ruokaa, kertoo Hokkaidon kaakkoisosassa Tokachin maakunnassa asuva Ayako Irisawa.

 

Katkosta kärsi myös muuta maata harvemmin asutun Hokkaidon maatalous.

– Tokachissa on paljon karjatilallisia, ja niissä taloissa, jossa ei ollut varavirtaa saatavilla, ei esimerkiksi pystytty lypsämään, Irisawa selittää.

Poikkeuksellinen tilanne ei kuitenkaan johtanut alueen yrittäjien lamaantumiseen.

– Maanviljelijät ja maidontuottajat olivat vaikeassa tilanteessa, mutta se, miten kaikki työskentelivät normaalisti siitä huolimatta, oli mielestäni hämmästyttävää, Irisawa toteaa.

Hashimoton mukaan myös Sapporossa asukkaat selvisivät pahimman ohi melko kivuttomasti maalle ominaisen yhteistyön voimin.

– Japanilaiset ovat hyvin kilttejä: Kaikki tekevät yhteistyötä ja auttavat toisiaan. Sähkökatkon aikana ei syntynyt minkäänlaisia tappeluita, ja esimerkiksi sairaalassa kaikki tulivat tuhoista huolimatta töihin, pyörällä tai kävellen, Hashimoto sanoo.

Yhteisöllisyydestä kertoo myös reaktio ruoan puutteeseen kauppojen ollessa kiinni.

– Kun sairaalassamme potilailla ei ollut tarpeeksi ruokaa, keitimme ulkona riisiä ja teimme riisipalloja kaikille. Tätä jatkui muutaman päivän ajan, mutta tilanne palautui normaaliksi melko nopeasti, Hashimoto kertoo.

Maanantaina sähkö oli uutistoimisto Reutersin mukaan saatu palautettua lähes kaikkialle asiakkaille Hokkaidolla. Uusien katkosten välttämiseksi alueen yritysten ja asukkaiden täytyy kuitenkin käyttää sähköä noin 20 prosenttia vähemmän kuin tavallisesti.

Normaalisti puolet saaren sähköstä tuottava lämpövoimalaitos on järistyksen vuoksi poissa käytöstä, ja Japanin yleisradio NHK:n mukaan voimalan uudelleenkäynnistykseen voi kulua yli viikko.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .