Viro päätti tutkinnan Eurofighterin ohjuslaukaisusta, syynä pidetään lentäjän virhettä

Viro on saanut päätökseen tutkinnan, joka koski espanjalaisen Eurofighter-hävittäjän vahingossa laukaisemaa ohjusta Etelä-Virossa. Viron puolustusministeriön mukaan vahinko johtui siitä, että lentäjä ei noudattanut voimassa olevia turvamääräyksiä. Sen sijaan itse turvamääräykset ovat tutkinnan mukaan riittävät turvallisuuden takaamiseen.

Espanjalainen hävittäjä laukaisi elokuussa vahingossa Amraam-ilmataisteluohjuksen Viron ilmatilassa ilmavoimien harjoitusalueella. Hävittäjä oli osa Naton ilmakalustoa, joka suojaa Baltian maiden ilmatilaa.

Ohjuksen laukaisusta ei tutkijoiden mukaan ollut vaaraa siviili-ilmailulle, koska harjoitusalueilla ei ole siviililentokoneita.

Viron puolustusministeriö kertoo, että ohjusta ei ole löydetty. Viranomaiset varoittavat, että jos jäännöksiä löytyy, ne voivat olla edelleen vaarallisia.

Ohjuksessa oli itsetuhomekanismi. Viron puolustusvoimissa on pidettykin mahdollisena, että ohjus tuhosi itsensä ilmassa, joskaan varmuutta tästä ei ole.

Ohjus oli vähän alle neljä metriä pitkä ja sen kantama oli 100 kilometriä. Ohjuksessa oli vajaan kymmenen kilon räjähdyspanos.

Ohjuksen viimeinen tunnettu sijainti oli 40 kilometriä Tartosta pohjoiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.