WHO: Kiinan koronavirusta ei vielä syytä julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi

Maailman terveysjärjestö WHO katsoo, että Kiinasta leviävää koronavirusta ei ole vielä syytä julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi.

Järjestön pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus totesi torstaina kaksi päivää kestäneen kokouksen päätteeksi, että virus on terveysuhka Kiinassa, mutta ei kansainvälisesti.

Toimet viruksen leviämisen estämiseksi ovat käynnissä ja ulkomailla on todettu vain rajallinen määrä tartuntoja. WHO:n mukaan tiedossa ei ole, että virus olisi tarttunut ihmisten välillä Kiinan ulkopuolella.

–  Toistaiseksi ei ole todisteita ihmisten välisistä tartunnoista Kiinan ulkopuolella, mutta se ei tarkoita, ettei näin voisi käydä, pääjohtaja sanoi.

WHO jatkaa tilanteen seuraamista ja kehottaa Kiinaa jatkamaan tiedon jakamista.

Kiina sulkee Kielletyn kaupungin

Kiinan viranomaiset laajensivat torstaina eristystoimiaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Eristystoimien piirissä oli torstaina jo noin 20 miljoonaa ihmistä.

Viruksen leviäminen vaikuttaa matkailuun ja kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan. Pekingissä sijaitseva Kielletty kaupunki suljetaan koronaviruksen takia lauantaista lähtien toistaiseksi. Museon mukaan tarkoitus on estää tartuntojen leviäminen ihmisjoukoissa.

Pekingin viranomaiset ilmoittivat lisäksi peruvansa kaikki suuret uudenvuoden kokoontumiset pääkaupungissa. Kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan liittyy tiiviisti temppelien alueelle kokoontuminen, ja niille kerääntyy usein kymmeniätuhansia ihmisiä.

Koronavirustartuntaan on kuollut tähän mennessä ainakin 18 ihmistä. Uhriluku nousi yhdellä, kun terveysviranomaiset kertoivat 80-vuotiaan miehen kuolleen Hebein provinssissa. Kyseessä oli ensimmäinen kuolemantapaus taudin alkuperäisen leviämisalueen ulkopuolella.

Virus lähti leviämään kaloja ja muita eläimiä myyvältä torilta 11 miljoonan asukkaan Wuhanin kaupungissa. Torstaina eristystoimia laajennettiin muihin kaupunkeihin Hubein provinssissa.

Wuhanin lento- ja junayhteydet katkaistiin sekä liikenne metrossa ja kaupungin busseissa pysäytettiin. Viranomaiset ovat kieltäneet kaupungin asukkaita poistumasta "ilman erityistä syytä".

Kaupungin kadut olivat silminnäkijöiden mukaan aavemaisen tyhjät. Harvalukuiset kaduilla kulkijat käyttivät säntillisesti hengityssuojaimia, jotka kaupungin hallinto oli määrännyt pakollisiksi.

Turismista vastaavat viranomaiset ovat peruneet kaikki ryhmämatkat helmikuun 8. päivään saakka, eikä kaupungissa järjestetä lainkaan julkisia tapahtumia perjantaina vietettävän kiinalaisen uudenvuoden ja sitä seuraavien lomapäivien aikana.

Kaupunkilaiset hädissään

Wuhanin asukkaita kaupungin eristäminen ei miellytä. Turhautuneet wuhanilaiset jakoivat tuntemuksiaan sosiaalisen median Weibo-pikaviestipalvelussa. Palvelussa oli iltapäivään mennessä aloitettu liki 350  000 asiaa koskevaa keskusteluketjua.

–  Tuntuu siltä kuin maailmanloppu olisi tulossa, kirjoitti eräs asukas ja pelkäsi ruuan ja desinfiointiaineiden loppuvan kaupungista.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sen sijaan ylisti Kiinan viranomaisten ripeitä toimia.

–  Voimakkailla toimillaan he eivät ainoastaan rajoita viruksen leviämistä maassaan, vaan minimoivat mahdollisuudet siihen, että tauti leviää kansainvälisesti, Tedros sanoi.

Ensimmäinen tartunta havaittiin tiettävästi 31. joulukuuta. Virus on levinnyt jo muun muassa Japaniin, Hongkongiin, Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin. Torstaina kerrottiin, että tartuntoja on havaittu myös Saudi-Arabiassa, Singaporessa ja Vietnamissa.

Eristetyillä kiinalaisalueilla vähän suomalaisia

Suomen Pekingin-suurlähetystön tietojen mukaan koronaviruksen vuoksi matkustuskieltoja saaneilla alueilla Kiinassa on vain vähän suomalaisia eivätkä he juuri ole olleet yhteydessä suurlähetystöön tilanteen vuoksi.

–  Käsityksemme alueella olevista suomalaisista perustuu ensisijaisesti tehtyihin matkustusilmoituksiin. Niitä on tehty todella vähän, esimerkiksi Wuhanin kaupunkiin on vain neljä, kertoi edustuston päällikön sijainen Petra Theman STT:lle torstaina.

Themanin mukaan matkustusilmoituksen tehneet suomalaiset ovat olleet lähinnä vaihto-oppilaita.

–  Alueella on joillain suomalaisilla yrityksillä pieniä tiimejä, joissa on lähinnä paikalta palkattua kiinalaista työvoimaa, hän lisäsi.

Varovaisuus ja lomakausi tyhjensivät kaupungit

Pekingissä asuvien ulkomaalaisten keskuudessa on rauhallinen tunnelma, Theman kertoo. Suomen suurlähetystön mukaan Wuhanin kaupunki ja yliopistoalueet ovat jossain määrin tyhjentyneitä, koska ihmiset rajoittavat liikkumista ulkona ja ihmisjoukkojen keskuudessa.

Vaikutelmaa tehostaa Kiinassa vietettävä vuodenvaihde. Se on suosittu matkustusaika, jolloin kaupungit tyhjenevät ja ihmiset lähtevät matkoille tai tapaamaan sukulaisiaan.

–  Täällä on merkittävä lomakausi käynnissä. Se tarkoittaa sitä, että yliopistoilla ei ole opetusta.

Suurlähetystöön on tehty alueelta vain yksi yhteydenotto, ja se liittyy matkustuskieltoihin. Yhteydenottoja on tullut enemmänkin huolestuneilta henkilöiltä Suomesta, kuten omaisilta ja Kiinaan matkustamista harkitsevilta.

Suurlähetystö kehottaa alueella lähteviä suomalaisia tekemään matkustusilmoitukset, jotta heihin on helpompaa olla tarvittaessa yhteydessä. Ulkoministeriö ei ole vielä kehottanut välttämään alueelle matkustamista, koska WHO ja sen linjauksia seuraava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL ei ole tehnyt vastaavaa kehotusta, Theman sanoo.

Ulkoministeriö seuraa tilannetta tiiviisti yhdessä THL:n kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.