Wall Street Journalin lähde: Pohjois-Korean johtajan velipuoli oli CIA:n tietolähde

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam oli Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n tietolähde, kertoo Wall Street Journalin asiasta perillä oleva lähde. Lehden lähteen mukaan Kim Jong-nam tapasi tiedustelupalvelun agentteja useaan kertaan.

Moni yksityiskohta tiedustelupalvelun ja Kim Jong-namin suhteesta on kuitenkin pimennossa. Monien entisten Yhdysvaltain viranomaisten mukaan velipuolella ei tiettävästi ole valtaa Pohjois-Koreassa, joten hän ei todennäköisesti pystynyt tarjoamaan yksityiskohtaisia tietoja maan tilanteesta.

Kim Jong-nam tapettiin Kuala Lumpurin kansainvälisellä lentokentällä Malesiassa helmikuussa 2017, kun kaksi naista hieroi hänen kasvoihinsa hermomyrkkyä. Naisten mukaan heidät huijattiin levittämään myrkky Kimin kasvoille kertomalla, että kyseessä on tosi-tv-ohjelman pila. Naisten mielestä todellisia syyllisiä ovat pohjoiskorealaiset agentit, jotka ovat onnistuneet pakenemaan.

Myös Etelä-Korea on syyttänyt kuolemasta Pohjois-Koreaa. Pohjois-Korea on kiistänyt olevansa iskun takana.

Molemmat naiset vapautettiin tänä keväänä.

Kim Jong-nam matkusti lähteen mukaan Malesiaan tavatakseen CIA-kontaktinsa

Wall Street Journalin mukaan CIA:n tapaamiset Kim Jong-unin velipuolen kanssa kuvastavat sitä, kuinka pitkälle Yhdysvaltain tiedustelu on valmis menemään saadakseen tietoa eristäytyneestä maasta. Lehden lähteen mukaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun viranomaiset olivat helpottuneita, ettei sen yhteydenpito Kim Jong-namin kanssa tullut ilmi heti tämän kuoleman jälkeen.

Toukokuussa japanilainen sanomalehti Asahi Shimbun uutisoi, että Kim Jong-nam tapasi Malesiassa korealaisamerikkalaisen naisen. Lehden mukaan malesialaiset viranomaiset epäilivät naisen olevan Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen.

Wall Street Journalin lähteen mukaan Kim Jong-nam matkusti Malesiaan tavatakseen CIA:n kontaktinsa. Tapaaminen ei kuitenkaan välttämättä ollut matkan ainoa tarkoitus, lähde kertoo.

Myös Washington Postin toimittajan kirjoittamassa kirjassa velipuolen kuvaillaan olevan CIA:n tietolähde. Kirja on tarkoitus julkaista tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.