YK: Todisteita Saudi-Arabian kruunuprinssin kytköksistä Khashoggin murhaan

Saudi-Arabian kruununprinssin kytköksistä sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhaan on uskottavia todisteita, kertoo YK:n asiantuntija raportissaan.

Maailmanjärjestön riippumattoman asiantuntijan Agnes Callamardin tekemän tutkimuksen mukaan todisteet riittävät siihen, että tapauksesta tulisi aloittaa kansainvälinen tutkinta.

–  Tässä ei ole tehty päätelmiä syyllisyydestä. Ainoa johtopäätös. joka on tehty, koskee sitä, että on olemassa uskottavia todisteita, joiden perusteella asianomaiset viranomaiset voivat ryhtyä tutkimuksiin ja päättää, onko syytekynnys ylittynyt, raportissa sanotaan.

Callamard käytti tutkimuksissaan muun muassa valvontakameroiden kuvaamaa aineistoa niin lähetystön sisä- kuin ulkopuoleltakin. Raportin mukaan Saudi-Arabia käytti hyväkseen diplomaattista koskemattomuutta ja esti Turkin tutkimukset lähetystössä niin pitkään, että rikospaikka oli saatu kokonaan siivottua.

Raportin mukaan sekä Saudi-Arabian että Turkin tähän mennessä tekemät tutkimukset eivät ole täyttäneet kansainvälisiä standardeja väkivaltaisten kuolemien tutkimisesta.

Callamardin mukaan YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin olisi syytä valtuuttaa kansainvälinen tutkimus asiasta. Myös Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n olisi syytä aloittaa tutkimukset, jos se ei ole vielä niin tehnyt,

Kruunuprinssille pakotteita

Callamardin mukaan kruununprinssiin tulisi kohdistaa pakotteita, joiden tulisi pysyä voimassa niin kauan kunnes saadaan todisteita, ettei hän ole ollut murhan takana. Pakotteiden tulisi kohdistua sekä kruununprinssiin että hänen ulkomaiseen varallisuuteensa.

Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa lokakuussa. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA kertoi jo aikaisemmin, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli todennäköisesti määrännyt Khashoggin tapettavaksi. Saudi-Arabian viranomaiset ovat luonnollisesti kiistäneet tämän.

Saudi-Arabia on nostanut syytteitä asiasta yhteensä yli 20 ihmistä vastaan. Syytetyistä viittä uhkaa kuolemanrangaistus.

–  Koska olen huolissani oikeudenkäynnin puolueettomuudesta Saudi-Arabiassa 11 epäillyn kohdalla, kehotan keskeyttämään oikeudenkäynnin, Callamard sanoo raportissa.

YK:n asiantuntijat ovat riippumattomia, eivätkä heidän kantansa ole maailmanjärjestön virallisia kantoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.