YK antoi perhettään pakenevalle naiselle pakolaisaseman – hakee turvapaikkaa Australiasta

YK on myöntänyt perhettään paenneelle saudinaiselle pakolaisaseman. Nainen hakee turvapaikkaa Australiasta, minne hän yritti päästä, kun hänet otettiin kiinni Bangkokin lentokentällä viikonloppuna.

18-vuotias saudinainen on kertonut kärsineensä sekä henkisestä että fyysisestä väkivallasta perheensä käsissä. Hän pakeni, kun perhe oli matkalla Kuwaitissa.

Nainen pääsi Bangkokiin asti, missä thaimaalaiset viranomaiset ottivat hänet kiinni lentokentällä ja veivät häneltä passin. Nainen ei kuitenkaan alistunut kohtaloonsa, vaan linnoittautui huoneeseensa lentokenttähotellissa ja kirjoitti avunpyyntöjä Twitteriin. Tapaus nousi uutisotsikoihin ympäri maailman.

Australia sanoo käsittelevänsä naisen hakemuksen tavalliseen tapaan, kuten muutkin turvapaikkahakemukset. Australialaisviranomaiset antoivat kuitenkin aiemmin ymmärtää, että mikäli nainen saa pakolaisstatuksen ja hakee turvapaikkaa, se tullaan myöntämään.

"Olisitte vieneet häneltä kännykän"

Nainen sanoo pelkäävänsä, että hänet surmataan, jos hänet palautetaan perheen luo. Toistaiseksi hän on edelleen Thaimaassa YK:n suojeluksessa.

Thaiviranomaisten mukaan naisen isä ja veli saapuivat Bangkokiin eilen, mutta nainen ei suostunut tapaamaan heitä. Thaimaan johtava maahantuloviranomainen Surachate Hakparn kertoi, että naisen isä tapasi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustajia aamulla. Isän on määrä palata kotimaahansa vielä myöhemmin tänään.

–  Naisen isä on helpottunut, että nainen on turvassa, Surachate sanoi.

Thaimaan maahanmuuttoviranomaiset ovat julkaisseet videon, jossa Saudi-Arabian asiainhoitaja Abdulilah al-Shouaibi keskustelee tapauksesta Surachaten kanssa. Videolla al-Shouaibi valittaa, että viranomaisten olisi pitänyt viedä naiselta puhelin.

–  Hän avasi uuden (Twitter) tilin ja sai päivässä 45  000 seuraajaa. Olisi ollut parempi, jos häneltä olisi viety kännykkä passin sijaan.

Saudi-Arabian suurlähetystö Bangkokissa on sanonut, että kyseessä on perheen sisäinen asia. Lähetystö kiistää vaatineensa naisen karkottamista takaisin Saudi-Arabiaan.