YK kielsi ydinaseet kansainvälisellä sopimuksella – ydinasevallat boikotoivat

Sopimuksen puolesta äänesti 122 maata.

YK on hyväksynyt kansainvälisen sopimuksen, joka kieltää ydinaseet. Nykyiset ydinasevallat boikotoivat kuitenkin sopimusta eivätkä edes osallistuneet sopimusneuvotteluihin tai äänestykseen.

Sopimuksen puolesta äänesti 122 maata. Äänestykseen osallistuneista maista ainoastaan Hollanti äänesti vastaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan Hollanti oli ainoa sopimusneuvotteluihin osallistunut maa, jolla on ydinaseita maaperällään. Hollanti kuuluu Natoon, ja sen maaperällä on Yhdysvaltojen ydinaseita.

Suomi ja monet muut EU-maat jättäytyivät pois neuvotteluista. Eduskunnan verkkosivuilla julkaistun ulkoministeriön muistion mukaan Suomi suhtautuu varauksellisesti neuvotteluihin, joissa ydinasevaltiot eivät ole mukana.

– Suomi katsoo, että mahdollinen sopimus ei konkreettisesti vähentäisi ydinaseita tai niistä aiheutuvaa uhkaa, muistiossa todetaan.

Suomi on jo mukana vuonna 1968 solmitussa ydinsulkusopimuksessa, joka kattaa lähes kaikki maailman maat. Sopimus pyrkii estämään ydinaseiden leviämisen ja asettaa ydinaseita omistaville valtioille velvoitteita ydinaseiden vähentämiseksi. Suomi pitää ydinsulkusopimusta edelleen tärkeimpänä tienä ydinaseiden vähentämiseen.

Tänään hyväksytyn kieltosopimuksen kannattajat uskovat, että sopimus muuttaa asenteita ydinaseita kohtaan ja tekee ydinasevalloille vaikeammaksi oikeuttaa ydinaseiden omistamisen.

Sopimukseen aletaan kerätä mailta allekirjoituksia 20. syyskuuta. Se tulee voimaan, kun vähintään 50 maata on allekirjoittanut ja ratifioinut sen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.