YK-konferenssilta vihreää valoa kiistellylle siirtolaisuusasiakirjalle

YK:n konferenssi hyväksyi paljon keskustelua herättäneen siirtolaisuusasiakirjan maanantaina, vaikka osa YK:n jäsenmaista vastustaa sitä. Asiakirja saatiin valmiiksi heinäkuussa 18 kuukautta kestäneiden neuvotteluiden jälkeen.

YK:n yleiskokouksen on tarkoitus hyväksyä sopimus vielä myöhemmin.

Kyseessä on YK:n ensimmäinen maailmanlaajuinen asiakirja, joka esittelee jäsenmaille yhteiset käytännöt kansainvälisessä siirtolaisuudessa.

Osa jäsenmaista on väittänyt, että asiakirja loukkaa valtioiden suvereniteettia. Hyväksytty asiakirja ei ole kuitenkaan oikeudellisesti sitova, eikä velvoita jäsenmaita mihinkään. Esimerkiksi Suomen ulkoministeriö luonnehtii sitä puiteasiakirjaksi, josta jäsenmaat voivat itse valita toimenpiteitä ja tavoitteita.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo, että se on kansainvälisen yhteistyön runko.

–  Me emme saa antaa periksi peloille ja valheellisille kertomuksille, hän sanoi konferenssiyleisölle.

Asiakirjassa on 23 tavoitetta, ja ne liittyvä muun muassa siirtolaisten tunnistautumiseen, haavoittuvassa asemassa olevien suojeluun sekä ihmiskaupan ja -salakuljetuksen estämiseen.

Asiakirjaan ovat suhtautuneet nuivasti Yhdysvallat, Australia, Itävalta, Tshekki, Dominikaaninen tasavalta, Unkari, Latvia, Puola, Slovakia ja Chile.

Viime viikolla Kanadassa puolestaan osoitettiin mieltä sopimusta vastaan.