YK:n ilmastokokouksessa toivottiin lämpenemisen pysäyttämistä – esitys ajautui umpikujaan

Puolassa kokoontuva YK:n ilmastokokous on ajautunut umpikujaan esityksessä, jossa toivottiin ilmaston lämpenemisen pysäyttämistä 1,5 celsiusasteeseen. Esitys pohjautui taannoiseen Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n raporttiin, joka patisti hallituksia ottamaan vastuuta ilmastonmuutoksesta.

Esityksen takana oli 44 saarivaltion ryhmittymä, joiden elämään merenpinnan nousu vaikuttaa dramaattisesti. Saarivaltiot toivoivat, että hallitukset ottaisivat IPCC:n raportin havainnot huomioon päätöksenteossaan, ja heidän esitystään asettui kannattamaan yli sata valtiota.

Vastahankaan olivat etenkin Yhdysvallat ja Saudi-Arabia. Yhdysvaltojen edustajan Preston Wells Griffith kohautti kuulijajoukkoa sanomalla, ettei liioiteltujen uhkakuvien esittämisen pitäisi vaientaa realismia.

–  Minkään valtion ei pitäisi uhrata taloudellista hyvinvointiaan tai energian saantiaan kestävän ympäristöajattelun vuoksi, Griffith jatkoi.

Yhdysvallat on irtautunut liki 200 valtion välisestä Pariisin ilmastosopimuksesta.

Fossiilisten polttoaineiden suurmaa Saudi-Arabia osoitti niin ikään, ettei kannata raporttia, joka tähtää vähentämään muun muassa polttoaineista syntyviä hiilidioksidipäästöjä. Myös Kuwait ja Venäjä tyytyivät toteamaan, että ilmastokokouksen tulisi ainoastaan huomioida raportti sen sijaan, että sitä asetuttaisi kannattamaan.

Tänään ilmastokokous jatkuu Pariisin ilmastosopimuksen "sääntökirjan" sorvaamisella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.