YK:n pääsihteeri: Balkanin läpi paenneet siirtolaiset nähtiin invaasiona

Antonio Guterres on pettynyt solidarisuuden puutteeseen EU:ssa

Maanantaina YK:n pääsihteeri António Guterres antoi ymmärtää olevansa varovaisen toiveikas Syyrian konfliktin suhteen ja kehotti eurooppalaisia solidaarisuuteen turvapaikanhakijoiden vastaanotettaessa.

Guterres puhui medioille Tukholman Kuninkaallisessa kirjastossa yhdessä Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin kanssa sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvoston kokous oli loppunut Ruotsissa. Guterres tuomitsi jyrkkäsanaisesti kemialliset aseet.

Ehkä tärkein puheenaihe Ruotsissa käydyissä keskusteluissa oli, miten voidaan tutkia riippumattomasti sitä, kuka on vastuussa kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa.

– Emme suoranaisesti ole keskustelleet ratkaisuista vaan yrittäneet luoda ympäristön, jossa kaikki maat ymmärtävät, että meidän täytyy päästä yli tästä pattitilanteesta. Tämän tulee tapahtua riippumattoman mekanismin avulla, jossa ei vain tutkita, mitä tapahtui, vaan myös sitä, kuka on vastuussa.

Vaatii solidaarisuutta EU:n sisällä

Guterres kertoi olevansa pettynyt siihen, ettei EU ole onnistunut hoitamaan pakolaiskriisiä solidaarisella tavalla. Guterres johti aiemmin YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:ää,

– EU:n olisi ollut täysin mahdollista sopia solidaarisesti eurooppalaisesta ratkaisusta (...) mutta Balkanin maiden läpi pakenevat ihmiset nähtiin invaasiona, vaikka he määrältään vastasivat vain 0,2 prosenttia EU:n väestöstä, sanoi Guterres.

Hän painotti jokaisen valtion vastuuta pakolaiskysymyksessä ja viittasi YK:n yleiskokouksessa käynnissä olevaan keskusteluun.

– Uskon, että ongelma on ratkaistavissa, kunhan onnistumme sopimaan yhteisistä linjauksista, Guterres sanoi.

YK:n turvallisuusneuvosto oli koolla Ruotsin etelärannikolla viime viikonloppuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.