YK:n siirtolaisuuspaperi nostattaa pelkoja: useat EU-maat irtisanoutuneet Marokossa ensi viikolla hyväksyttävästä sopimuksesta

Ensi viikolla Marokon Marrakeshissa hyväksyttävä YK:n siirtolaisuussopimus GCM nostattaa suuria tunteita EU-maissa. Ainakin seitsemän unionin jäsenmaata on jo ilmoittanut vastustavansa sopimusta.

Hollanti kertoi torstaina, että se jatkaa sopimuksen tukijana, mutta aikoo antaa erillisen julistuksen välttääkseen sopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat ei-toivotut seuraukset.

Hollannin hallituspuolueet ovat jo lehden mukaan sopineet julistuksen sanamuodoista. Julistus lähetetään ensi maanantaina Marokossa käynnistyvään YK:n siirtolaisuuskonferenssiin, jotta se voidaan liittää sopimukseen.

Sopimus tarvitsee läpi mennäkseen kaksi kolmasosaa YK:n jäsenmaiden äänistä. Marraskeshissa sopimus hyväksytään joko äänestämällä tai yksimielisyysperiaatteella. Sen jälkeen se on hyväksyttävä vielä YK:n yleiskokouksen äänestyksessä.

EU-maista Slovakia, Unkari, Itävalta, Tshekki, Bulgaria, Puola ja Kroatia ovat jo ilmoittaneet vastustavansa uutta YK-sopimusta.

Joukkoon voi liittyä vielä ainakin Italia, jonka sisäministeri-varapääministeri Matteo Salvini on tiukasti sopimusta vastaan.

Pääministeri Giuseppe Conten mukaan Italian parlamentti saa ratkaista maan lopullisen kannan riittävän poliittisen keskustelun jälkeen. Marrakeshiin Italia ei lähetä lainkaan edustajaansa.

Belgiassa on ajauduttu lähes hallituskriisiin, kun toinen päähallituspuolue, flaaminationalistinen N-VA, on vaatinut liberaalia pääministeri Charles Micheliä hylkäämään YK-sopimuksen, kirjoittaa Politico-lehti.

Puolueen mukaan sopimus voisi vaikuttaa Belgian oikeuslaitosten tekemiin päätöksiin, vaikkei se juridisesti mihinkään velvoitakaan.

Samanlaisia pelkoja on Hollannissa. Hallituksen julistuksella yritetään varmistaa nimenomaan se, ettei kukaan voisi käyttää sopimusta yksittäisten turvapaikkakiistojen argumenttina, kirjoittaa Dutch News.

Kysymys heiluttaa jopa Saksan liittokansleripeliä. Angela Merkelin kaksi johtavaa seuraajaehdokasta – Jens Spahn ja Friedrich Merz – ovat molemmat vaatineet YK-sopimuksen muuttamista.

Suomi ei vastusta "turvalliseen, järjestelmälliseen ja säännölliseen muuttoliikkeeseen" tähtäävää YK-sopimusta, koska se ei ole sitova.

Ulkoministeriön johtavan asiantuntijan Renne Klingen mukaan asia todetaan sopimustekstissä useampaan otteeseen, muun muassa heti johdannossa.

Klinge kuitenkin vahvistaa sen, että EU-maat ovat käyneet viime päivinä keskusteluja siitä, voisivatko ne jättää sopimuksesta yhteisen ponsilauselman, joka mahdollistaisi sen, että mahdollisimman moni maa voisi tulla sopimuksen taakse.

– Jos tällainen laajempi EU-rintama syntyisi – vaikka Hollannin paperin taakse – Suomikin kyllä harkitsisi asiaa myönteisesti, Klinge arvioi.

Mitään omaa julistusta Suomi ei ole jättämässä. Rene Klingen mukaan kyse on vain YK:n linjapaperista, jolla ei ole juridista painoarvoa Suomen oikeuslaitoksessa.

– En tunne Hollannin oikeusjärjestelmää, mutta sielläkin julistuksen takana saattoivat olla sisäpoliittiset syyt.

Klingen mukaan sopimus hyväksytään todennäköisesti ilman äänestystä, koska sitä vastustavat maat ovat jäämässä pois kokouksesta. Suomea Marrakeshissa edustaa sisäministeri Kai Mykkänen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .