YK:n tutkimuskomitea: Syyrian hallinto teki kymmeniä ihmisiä tappaneen kaasuiskun huhtikuussa

Kaasuiskussa kuoli ainakin 80 ihmistä, joista kolmasosa oli lapsia.

Syyrian hallinto on Khan Sheikhunin kaupunkiin huhtikuussa tehdyn kaasuiskun takana, väittää YK:n Syyria-tutkimuskomitean raportti. Komitea kertoo, että sillä on mittava määrä todisteita, jotka osoittavat hallinnon ilmavoimien tehneen iskun.

Kyseessä on ensimmäinen YK:n raportti, jossa Syyrian hallintoa syytetään virallisesti iskusta.

– Kaikki saadut todisteet antavat komissiolle aiheen päätelmään, jonka mukaan Syyrian joukot pudottivat lentopommin, joka levitti sariinia Khan Sheikhuniin, raportissa kerrottiin.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on varmistanut jo aiemmin, että iskussa käytettiin sariinia, mutta se ei ole syyttänyt iskusta ketään. Tutkimuskomitean lisäksi OPCW:n ja YK:n yhteinen paneeli selvittää parhaillaan, olivatko Syyrian hallinnon joukot iskun takana.

Kapinallisten hallussa olevaan Khan Sheikhunin kaupunkiin tehdyssä iskussa kuoli ainakin 80 siviiliä, joista kolmasosa oli lapsia. Lisäksi iskussa loukkaantui lähes 300.

Syyrian hallinto on aiemmin kiistänyt tehneensä iskun. Hallinnon mukaan sillä ei ole sovitusti ollut kemiallisia aseita enää vuoden 2013 jälkeen.

Tutkijoita ei ole päästetty Syyriaan, mutta he kertovat perustavansa tietonsa valokuviin pommien jäännöksistä, satelliittikuviin ja silminnäkijöiden lausuntoihin.

Tutkijoiden mukaan he eivät löytäneet myöskään tukea Syyrian ja Venäjän väitteille, joiden mukaan kaasua olisi päässyt ilmaan, kun ilmaisku osui kapinallisten asevarikkoon alueella, jolla tuotettiin kemiallisia aseita.

YK:n tutkimuskomitean raportin mukaan Syyrian hallinto olisi tehnyt lisäksi ainakin 23 kemiallista iskua Syyriassa maaliskuun 2013 jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Matkustajakone suistui kiitotieltä ja katkesi kahtia Intiassa – ainakin 16 kuollut, kymmeniä loukkaantunut

Yhdysvallat asettaa pakotteita Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille –  katsoo Lamin heikentäneen Hongkongin autonomiaa

Koronatartuntojen määrä noussut hiljalleen Saksassa – sadat kouluun palanneet oppilaat joutuivat takaisin kotiin opettajan tartunnan vuoksi

Libanonin presidentti ei halua Beirutin räjähdyksestä kansainvälistä tutkintaa – lauantaiksi suunniteltu laajaa mielenosoitusta

Tiktok ilmoitti olevansa valmis oikeustaisteluun, jos sovellus kielletään Yhdysvalloissa

Espanjalaislehti: Ex-kuningas oleskeleekin Abu Dhabissa

Beirutin räjähdyksen aiheuttaneen ammoniumnitraattilastin takana venäläisomisteinen konkurssivarustamo – "Kirjoitin Putinille joka päivä, omistaja ei hankkinut meille edes ruokaa ja vettä"

Kiistelty venäläisteoria väittää, että maapallon metsät ovat vastuussa planeetan tuulivirroista

Maailman metsäkatoykkönen Venäjä sallii hakkuut Baikalilla – ympäristöjärjestöt varoittavat ekokatastrofista

Ensin koronavirus, sitten nuori kotirouva – tekikö Lukashenko kohtalokkaita virhearvioita?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.