Ydinasesopimuksen vaarantuminen esillä Nato-kokouksessa

Venäjän ja Yhdysvaltojen Inf-ydinasesopimus on polttava aihe Nato-maiden ulkoministerikokouksessa Brysselissä. Ulkoministerien odotetaan tänään puhuvan sopimuksen puolesta.

Presidentti Donald Trump on uhannut Yhdysvaltojen lähdöllä, mutta virallista ilmoitusta ei ole annettu.

Yhdysvaltain virallista ilmoitusta seuraisi kuuden kuukauden seuranta-aika, jonka aikana voitaisiin vielä yrittää pelastaa sopimusta.

Pääsihteeri Jens Stoltenberg on sanonut jo aiemmin, että vastuu sopimuksen kaatumisesta olisi Venäjän. Samanlaisia kannanottoja kuullaan todennäköisesti tänään.

Stoltenbergin mukaan Venäjä on asettanut sopimuksen kyseenalaiseksi kehittämällä ja ottamalla käyttöön uusia ohjuksia.

–  Ohjukset voivat tavoittaa eurooppalaiset kaupungit lyhyellä tai olemattomalla varoitusajalla, norjalainen pääsihteeri sanoi maanantaina toimittajille.

Pelkona on, että keskimatkan ohjukset hävittänyt Inf-sopimus ei jää ainoaksi kaatuvaksi sopimukseksi. Ydinaseita säätelevä Start-sopimus on umpeutumassa vuonna 2021.

Myös kumppanimaat on säännöllisesti kutsuttu johonkin ministerikokousten osuuteen. Ulkoministeri Timo Soini (sin.) on mukana huomenna Afganistanin tukea koskevissa keskusteluissa.

Tukea Ukrainalle

Ukrainan ja Venäjän välinen selkkaus Asovanmerellä nousee myös esiin.

Sotilasliitto tarjoaa Ukrainalle jatkossakin poliittista ja käytännön tukea. Krimin miehityksen jälkeen Nato on muun muassa auttanut maata koulutusavulla päivittämään sotaväkensä taitoja.

Nato-ministerit tapaavat tänään Ukrainan ja Georgian edustajat.

Stoltenbergin mukaan Nato seuraa tiiviisti alueen tapahtumia ilmavalvonnalla ja on jo aiemmin lisännyt läsnäoloaan Mustallamerellä.

Meren rannalla on kolme liittokunnan jäsenmaata: Romania, Bulgaria ja Turkki. Lisäksi siellä on kaksi Naton läheistä kumppania: Ukraina ja Georgia.

Venäjä avasi marraskuun lopussa tulen Ukrainan laivaston aluksia kohti ja otti haltuunsa kolme alusta.