Yhdysvallat irtautuu Iranin ydinsopimuksesta

Trump totesi sopimuksen olevan häpeäksi sekä itselleen ja muillekin yhdysvaltalaisille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päättänyt vetää Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta. Trump kertoi päätöksestään tiedotustilaisuudessa tänään illalla Suomen aikaa.

Trump arvosteli Irania kovasanaisesti ja kutsui vuonna 2015 solmittua sopimusta muun muassa katastrofaaliseksi. Hän sanoi Yhdysvaltojen palauttavan Iranin-vastaiset talouspakotteet.

Sopimuksen muut osapuolet, myös Iran, ilmoittivat etukäteen pysyvänsä sopimuksen takana Yhdysvaltojen ratkaisusta huolimatta. Presidentti Hasan Ruhani aikoo tiettävästi ottaa asiaan kantaa vielä tänään.

Ydinsopimuksessa Iranin vastaiset talouspakotteet poistettiin vastikkeena maan ydinaseohjelman alasajosta. Trump on arvostellut sopimusta jo pitkään esimerkiksi sanomalla sen olevan "surkeasti neuvoteltu". Muut länsimaat toistuvasti kehottivat Trumpia tukemaan sopua.

Painostuksesta huolimatta presidentin päätös ei tullut yllätyksenä. Ennen Trumpin ilmoitusta diplomaattilähteet ennakoivat tämän hylkäävän sopimuksen, ja viime kuussa Washingtonissa vieraillut Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi matkan jälkeen uskovansa, että Trump oli jo tehnyt kielteisen päätöksen.

Tiistaina ennen tiedotustilaisuutta eri uutistoimistot viittasivat nimettömiin viranomaislähteisiin, jotka kertoivat Trumpin päättäneen jättää sopimuksen.

Iran-päätöksensä lisäksi Trump ilmoitti tiedotustilaisuudessa ulkoministeri Mike Pompeon olevan matkalla Pohjois-Koreaan järjestämään Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean johtajien välistä tapaamista.

"Trumpin suurin päätös"

Trumpin ratkaisulla on laajakantoisia seurauksia niin Lähi-idän tilanteeseen kuin transatlanttisiin suhteisiin.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi STT:lle ennen tiedotustilaisuutta, että kielteinen ilmoitus nousisi välittömästi Trumpin aikakauden suurimmaksi.

– Tällä päätöksellä on välittömät vaikutukset Lähi-idän väkivallan sykliin, joka on siellä jatkunut vuosia. Lähi-idästähän ei ole tullut hyviä uutisia sitten ydinsopimuksen solmimisen (2015), Aaltola sanoi.

Kielteinen päätös tuottaa Aaltolan mukaan kitkapintaa paitsi Lähi-itään myös transatlanttisiin suhteisiin, joissa eurooppalaiset keskeiset liittolaiset ovat hyvin eri mieltä Yhdysvaltojen kanssa. Lähi-idässä juopa eri osapuolten välillä syvenee entisestään.

– On Iranin ympärillä oleva sekamelska ja Iranin liittolaiset, erityisesti Hizbollah, ja osittain myös Venäjä. Toisaalta ovat Saudi-Arabia ja Israel, jotka näkevät Iranin vaikutusvallan eksistentiaalisena uhkana itselleen.

Yhdysvalloilla on ollut taipumus toimia Lähi-idässä eräänlaisena välittäjänä. Päätöksellään Trump kuitenkin valitsi Aaltolan mukaan selkeästi puolensa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Iranin Ruhani: Yhdysvallat käy psykologista sotaa

Korkea edustaja: EU tekee osansa, että Iranin ydinsopimus pitää

Mika Aaltola: Vaikka Trump päättäisikin pysyä ydinsovun takana, sopimus joutuisi kovistelun kohteeksi

Iran: Pysymme ydinsopimuksessa, vaikka Yhdysvallat vetäytyisi