Yhdysvallat puuhaa Palestiinaan rauhaa rahalla tuhoontuomitussa konferenssissa, jota palestiinalaiset boikotoivat

Yhdysvallat hahmottelee Palestiinan alueen tulevaisuutta eilen ja tänään järjestettävässä konferenssissa Bahrainissa. Perimmäisenä tavoitteena on ratkaista Israelin ja Palestiinan konflikti ja saavuttaa viimein rauha Lähi-itään.

Yhdysvallat esittelee tapaamisessa Donald Trumpin vävyn ja neuvonantajan Jared Kushnerin johdolla taloudellisen suunnitelmansa Palestiinan alueelle Gazan ja Länsirannan kehittämiseksi.

Konferenssia varjostaa se, että Palestiinalaishallinnon johtajat boikotoivat sitä. Tämä siitä huolimatta, että Yhdysvallat ei kutsunut Israelin valtiota mukaan tapaamiseen.

Lähestymistapa konfliktin ratkaisemiseksi on uudenlainen. Tällä kertaa Yhdysvallat on toistaiseksi unohtanut politiikan ja lähestyy Palestiinan tilannetta talous edellä.

Uuden suunnitelman ytimessä on 50 miljardin dollarin tukipaketti Palestiinan alueelle. Tarkoituksena on rahoittaa useita investointeja, joista merkittävimmäksi nousee viisi miljardia maksava Gazan ja Länsirannan yhdistävä kulkuväylä.

50 miljardista 28 on Reutersin mukaan määrä sijoittaa Gazan ja Länsirannan kehittämiseen, 7,5 miljardia Jordaniaan, 9 miljardia Egyptiin ja 6 miljardia Libanoniin.

Valkoisen talon viime lauantaina julkaisemassa esitteessä suunnitelman tavoitteiksi julistetaan muun muassa Palestiinan alueen bruttokansantuotteen kaksinkertaistaminen, yli miljoonan uuden työpaikan luominen ja alueen työttömyysasteen puolittaminen.

Viime vuonna Gazan ja Länsirannan työttömyysaste oli 30,8 prosenttia. Erityisesti Gaza kärsii pahasti köyhyydestä, ja sen bruttokansantuote laski kahdeksalla prosentilla vuodesta 2017 vuoteen 2018.

Kushnerin johtama tiimi myöntää, ettei alueelle saavuteta rauhaa pelkällä rahalla. Taloussuunnitelma toteutetaan vain, mikäli konfliktiin löytyy myös poliittinen ratkaisu.

Silti Yhdysvallat on linjannut, että ensin puhutaan taloudesta, politiikasta vasta myöhemmin. Kushner on useaan otteeseen kutsunut suunnitelmaa "liiketoimintasuunnitelmaksi".

Palestiinalaisia kismittää, että Trump kuvittelee voivansa ostaa alueen päättäjät puolelleen miljardeja heiluttelemalla. Tuhannet ihmiset marssivat maanantaina ja tiistaina Länsirannassa ja useissa arabimaissa konferenssia protestoidakseen.

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas on ilmoittanut, ettei Ramallahin hallinto osallistu konferenssiin tai hyväksy sen tuloksia.

– Raha ja talous ovat tärkeitä, mutta poliittinen ratkaisu konfliktille on vielä tärkeämpi, Abbas sanoi Reutersin haastattelussa.

Myös Gazaa hallitseva islamistinen Hamas-järjestö on kerrankin samoilla linjoilla arkkikilpailijansa Abbasin kanssa.

– Palestiina ei ole myynnissä, Hamasin puhemies Ismail Ridwan totesi TV-asema Al Jazeeran haastattelussa.

Kushner on jo linjannut, että konferenssi on alueelle merkittävä palestiinalaisten boikotista huolimatta.

– Tämä on vuosisadan mahdollisuus palestiinalaisille, jos heillä on rohkeutta lähteä mukaan, Kushner totesi Reutersille.

Al Jazeeran haastattelema, palestiinalaisen ajatushautomon al-Shabakan tutkija Zena al-Agha pitää Kushnerin valintaa projektin vetäjäksi hämmästyttävänä. Bisnesmaailmasta tulevalla Kushnerilla ei ole juuri diplomaattista tai poliittista kokemusta.

– Jos Kushner todella haluaisi rauhaa, hän ymmärtäisi että rahan syytäminen vuosikymmeniä kestäneeseen konfliktiin on palestiinalaisille mahdotonta hyväksyä. He arvottavat maansa, oikeutensa ja omanarvontuntonsa kaiken yläpuolelle, al-Agha totesi Al Jazeeralle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .